Кабелните оператори ще плащат отчисления на Филмаутор

OFFNews 18 февруари 2019 в 16:23 3094 0

Снимка Филмаутор

Авторите и продуцентите на филми вероятно скоро ще получават възнаграждения от кабелните оператори, съобщиха от дружеството за колективно управление на авторски права "Филмаутор".

Преговорите между дружеството и БАККО (Българската асоциация на кабелните и комуникационните оператори) започнаха в Министерството на културата.

"България е единствената страна в ЕС, в която кабелни и комуникационни оператори не плащат авторски права за аудиовизуални произведения", посочват от "Филмаутор".

Дружеството представлява 1500 режисьори, сценаристи, оператори, художник-постановчици, аниматори и продуценти на аудиовизуални произведения.

Оттам припомнят, че според международните актове, европейското законодателство и българският Закон за авторското право и сродните му права, авторите и продуцентите на аудиовизуални произведения имат право да получават възнаграждение от препредаване на техните творби в България. Средствата се изплащат на организации за колективно управление на права, които от своя страна ги разпределят към правоносителите. Тази практика не се прилага у нас, въпреки че обемът на общите приходи от абонати на платена телевизия за 2017 г. възлиза на 219 млн. лева.

“Имаме разбирането, че за труда на авторите трябва да се плаща. Трудностите идват от нееднаквата оценка на двете страни. Готови сме за преговори и се надяваме да постигнем баланс между очакванията на авторите и реалните възможности на пазара, тъй като именно този баланс ще гарантира дългосрочните ни отношения”, коментира Галя Маринова, председател на УС на БАККО.

“Смисълът на плащането на авторски възнаграждения е да бъдат създавани възможности за нови творчески произведения. Богатството на съдържание е в основата на бизнес-модела на кабелните оператори”, заяви на свой ред Виктор Божинов, режисьор, продуцент и председател на УС на "Филмаутор".

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови