САЩ отказа виза на български цигулар, живял там 14 години

OFFNews 31 март 2016 в 11:15 14388 22

Юлиан Василев

Юлиан Василев е описван от американски медии като "виртуозен цигулар", но това не е достатъчно той да остане в САЩ. От 14 години той и неговата съпруга, също цигуларка, живеят и творят в Щатите. Напълно законно, със студентски визи. Радват се на двете си деца, родени там.

Въпреки успехите си Юлиан и съпругата му трябва да се върнат в България, защото властите в САЩ им отказват постоянна работна виза. През 2013 г. изтича последната виза на Юлиан, когато получава докторска степен по музикални изкуства от консерваторията в Синсинати.

От 2006 г. Юлиан и неговата съпруга Смилиана Лозанова са част от симфоничния оркестър West Virginia в Чарлстън, Южна Каролина.

Категорията, в която Василев е кандидатствал за виза, е "чужд гражданин с изключителни способности" - това е една от най-конкурентните категории. Много кандидатствали по нея и в пъти по-квалифицирани хора от Василев са срещали отказ, отбелязва сайтът THV11.

Процесът по селекция не е на квоти, а миграционни експерти търсят най-доброто от най-доброто в тази категория - учени, артисти, предприемачи, нобелови лауреати и олимпийски медалисти.

За кандидатстването си Юлиан е представил на миграционните служби препоръчителни писма от най-големите американски светила в сферата на изкуствата.

Всички молби и документи, които Василев е предал на властите, възлизат на 700 страници и 14 хил. долара.

Юлиан не е ядосан, по-скоро фрустриран. Открива утеха и спокойствие в Симфония N5 на Шостакович.

"Клише е, но шоуто трябва да продължи", казва той.

Заедно с 5-годишния си син Теодор и малкия Деян са отпътували вчера за България през Франция.

Последният урок

Юлиан преподава оркестрална музика и цигулка и чрез уроците си преподава и житейски уроци на по-младите.

Маделин учи цигулка при Юлиан от 5 години. Последният му урок е именно при нея.

"Има хиляди начини да интерпретираш музиката, но какво казваш чрез нея е най-важното."

Майката на Маделин разказа пред местната медия, че за дъщеря ѝ цигулката от нещо, което трябва да научи, се е превърнала в нещо, което иска.

"Стоянов напуска САЩ с последен урок - открий нов учител, усети музиката, поеми нейната красота. Превърни я в своя. Запази я", завършва разказа си за Всилев и семейството му THV11.

Най-важното
Всички новини
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!