От първо лице за атентата в Пакистан. Да живееш там, където смъртта е статистика

Симона Костадинова Последна промяна на 29 март 2016 в 17:43 8265 5

Николас преподава на учениците си

Вечерта на 27 март, когато е католическият Великден, избухва бомба на детска площадка в пакистанския град Лахор. Загиват над 70 души - предимно жени и деца. Загубват живота си, защото са християни. Отговорност за жестокия атентат пое фракцията на талибаните "Джамаат-ул-Ахрар", която е декларирала връзките си с "Ислямска държава".

Няма обаче бурна световна реакция като след атентатите в Брюксел, които бяха само няколко дни по-рано. Светът не обяви, че това е война - защото атентатът беше в Пакистан, а не в Европа. 

"Сигурен съм, че светът не реагира така емоционално на атентата в Пакистан, защото хората си мислят, че тук това е ежедневие. Те просто спряха да обръщат внимание, защото се случва тук",  разказа пред OFFNews 32-годишният пакистанец Николас Джавед Масих, който е очевидец на атентата и се е разминал на минути с взрива. 

"Това беше ужасно нападение. Аз не можех да повярвам на очите си". 

Николас е учител, успял да създаде християнско училище, в което учат около 120 деца. Заедно с 10 от децата той се е намирал в Лахор по време на нападението.

Самият Николас завел децата на площадката, където се взриви бомбата. Те трябвало да си тръгнат по-рано, но го помолили да останат още малко. Той се съгласил.

Оставил ги за няколко минути сами, когато отишъл да им купи по нещо, затова не бил на площадката в момента на експлозията. 

Когато се върнал, видял ужасната гледка.

"След експлозията видях много тела на загинали по земята. Имаше и откъснати части от тела. Хората плачеха. Беше ужасно. Аз бях в шок, целят се тресях", разказва Николас. 

"Търсех моите ученици и накрая събрах всички без трима - те бяха мъртви", допълни той. 

Тримата ученици, които Николас Джавед Масих загубил, са 15-годишният Акеш, 17-годишният Вики и 19-годишният Даниел. Акеш живеел в изключително бедно християнско семейство. Имал 5 сестри и той бил единствената надежда на родителите си за по-добър живот. Вики и Даниел били сираци. 

"Те бяха добри деца и добри ученици. Сега се опитваме да помогнем на семействата им", разказва той.

Николас казва още, че след атентата хората още се страхуват да излязат на публично място.

Какво е положението на християните в Пакистан

Християните в Пакистан са около 1.6% от населението, те са второто по численост религиозно малцинство и често стават обект на ислямски екстремизъм. Повечето християни там произхождат от индусите - представители на ниски касти. Затова и до момента заемат нископлатен длъжности.

Повечето от децата, които учат в училището на Николас, са от много бедни семейства, а някои са сираци. По думите на Николас това е нормално, защото християните в страната нямат равни права с мюсюлманите. 

"Ако си християнин, не можеш да получиш добра работа в държавния сектор. В училище мюсюлманите мразят християните", уточнява той.

Пакистанецът обяснява, че често има напрежение между мюсюлмани и християни, защото според някои от мюсюлманите християните поругават Корана. 

Той обяснява още, че е имало и опити християни да бъдат принудени да сменят религията си. 

Мъжът е категоричен, че християните в Пакистан не се чувстват в безопасност и имат усещането, че са непрекъсната мишена. Семейството му също е било преследвано заради религията си.

Николас признава, че в момента много се притеснява за децата в училището си и за тяхното бъдеще. Той полага цялото си време училището да оцелее, защото смята, че това е от голямо значение за децата.

"Преди две седмици получих заплаха от хора, които не искат да видят доброто в нашата работа. Те искат да затворя училището, но аз ще продължа работата си. Готов съм да умра за каузата си", категоричен е Николас Джавед Масих. 

Николас разказва, че през 2015 г. също е имало атентат срещу християните в Лахор, преди това е имало още няколко атаки. След всяко едно нападение правителството обещавало да се заеме с проблема, но всичко приключвало само на думи.

"Този път армията наистина започна операция срещу тези хора, които убиват невинни. Полицейското присъствие се увеличи, а това е добра новина за нас", каза той.

"Хората си мислят, че Пакистан е терористична държава и че това тук е ежедневие, но това не е вярно. Повечето от пакистанците са жертва на атаки", смята Николас.

"Религията не трябва да разединява. Всички ние сме хора", допълва той. 

Най-важното
Всички новини
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

30.03 2016 в 19:26

Колко комплексиран и извратен трябва да си, за да сравняваш една човешка трагедия с друга и да завиждаш, че едната била на ФБ, а другата не???

30.03 2016 в 19:03

Ако имате желание да отправите поглед към далечен Пакистан и да подкрепите християнското училище на Джавед, в което учат към 120 деца, повечето от които много бедни или сираци, можете да направите дарение по банкова сметка: BG68IABG74321000346400 International Asset Bank (Васил Гунев), а от 10 февруари в столичната ателие-книжарница „Къща за птици“ е поставена касичка и за дарения.

30.03 2016 в 08:47

Странно за кои медии се говори? В Can и BBC атентата в Лахор поне до вчера беше централната тема. Да в неграмотни медии тип OffNews е друго но не може от собствената си некадърност да обобщаваме за света.

А колкото и да е странно за Лахор научих от съболезнования във фейсбука подобни на теза за Париж. Пак явно автора на памфлетчето във фейса се е огради с чалга девойки и обобщаваме на база тази непредсравителна извадка

29.03 2016 в 23:27

По-долу - "Говорит Москва!"

29.03 2016 в 19:36


Не се чуди,Николас Джавед Масих,ценностите на соросягите и техните господари важат само когато не вредят на тях,или са им от полза.

Ни една профилна снимка във фейсбук "прей фо Пакистан"...