Сиренето прави сънищата по-ярки, а филията пада винаги с маслото надолу

ОFFNews 06 октомври 2016 в 18:14 7721 0

Вярно ли е, че шоколадът причинява акне? Ще сънуваме ли кошмари, ако ядем сирене преди лягане и дали наистина захарта прави децата хиперактивни? Може ли да ни разболее противогрипната ваксина? Наистина ли филията пада винаги с маслото надолу?

Това са само малка част от въпросите, които получават компетентен отговор в новата книга „Бабини деветини. Развенчани митове и предразсъдъци“ /“Книгомания“/. Майкъл Поуел и Сузана Гейгън са си дали труда да проучат за Parragon Books най-популярните необосновани твърдения, предавани от поколение на поколение. Резултатите показват, че в някои от случаите „бабините деветини“ се потвърждават от научните изследвания, а в други – че действителността няма нищо общо с разпространената представа. Но пък погрешната нагласа често е толкова упорита, че и здравомислещи бизнесмени се принуждават да поръчват странни проучвания, за да си върнат клиентите.
Така например през 2005 г. британските производители на сирене наемат специалисти, които да изследват има ли връзка между техните продукти и сънищата на потребителите.

На 200 участници в експеримента – 100 жени и 100 мъже, се дават по 20 г сирене 30 минути преди лягане и се записват резултатите. 75% от участниците съобщават, че са спали добре. Онези, на които са давали сирене „Стилтън“, масово съобщават за необичайни сънища – включително с крокодил вегетарианец, който отказва да яде деца и войници, които се замерват с котенца. Прочути личности като Джони Деп и Джордан се появяват в сънищата на 65 % от хората, похапнали „Чедър“ , докато две трети от консумиралите „Ланкашир“ сънуват интензивно нещо, свързано с работата. Оказва се още, че популярното и е нас сирене „Бри“ поражда предимно приятни съновидения при жените, но не и при мъжете.

Като цяло заключението е, че разпространеното в Англия схващане „Ядеш ли сирене преди лягане, ще сънуваш кошмари“ не е вярно, но по всяка вероятност този тип храна прави сънищата по-ярки. Затова пък препечената филия наистина пада винаги с маслото надолу в реалния живот и това си има своето научно обяснение.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови