Шушана - от стара еврейска песен до чалга хит

Невена Илиева 13 декември 2017 в 16:53 84522 1

Не, песента "Шушана", която стана хит през последните месеци в каналите за споделяне, не е на Наско Ментата, нито на Преслава. Тя е кавър на една известна и много стара еврейска песен - "Erev Shel Shoshanim".

В превод името на песента е близко по значение на "Вечер на лилии" или "Вечер на рози" - еврейската дума се идентифицира и с двете цветя, а също така и с женско име.

Авторът на музиката е Йосиф Хадар, текстът е дело на Маше Дор. Записана е през 1957 г. от известната еврейска певица Яфа Яркони. Година по-късно излиза и версия на дуото HaDuda'im, известно и като The Dudaim, която става хит в Израел, а с времето и една от най-разпознаваемите еврейски песни по света.

Красотата на текстът и библейските препратки превръщат песента в част от културно-религиозния живот на евреите и не само. Текстът е включен в молитвите по време на Шабат, а също така и като псалм в молитвената книга на лутераните от Северна Европа. Финландецът Джуани Фросберг използва мелодията, която смята за израелски фолклор, в песента си "Tiellä ken vaeltaa", която се превръща в химн на Евангелската лутеранска църква във Финландия.

Песента става част от еврейските сватби, пуска се на празненства в целия Близък Изток. Тя има множество кавъри, най-вече от 60-те и 70-те години, на различни еврейски и световни изпълнители, а произведението е преведено и на арменски. 

Тази година Наско Ментата включи изпълнението си на песента под името "Шушана" в сборен клип "За приятели на маса". В него той е обкръжен от свои приятели, които се забавляват в битова кръчма.

Друга чалга звезда - певицата Преслава, също качи свое изпълнение на песента в платформите за споделяне. Общо двата клипа имат близо 17 млн. гледания в "Youtube", а социалните мрежи "гръмнаха" от споделяния на песента.

Текстът на българската версия е променен, но също като оригиналния е посветен на любовта.

Може да прочетете текста на оригиналната песен под видеоклипа.

Превод на текста на "Erev Shel Shoshanim" от английски език:

Вечер на рози 

да излезем в гората

миро, подправки и тамян

е килимът под краката ти

Нощта пада бавно

и вятър с дъх на рози се носи

нета ти прошепна бавно песен

любовна песен

На разсъмване гълъбите гукат

а в косата ти има капки роса

устните ти са рози до сутринта

а аз ще ги взема за себе си

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

6000

1

Георги Стефанов

14.01 2018 в 19:11

Така и не е посочен най-стария вариант. История на песента, текста и няколко интересни варианта, включитено най-стария записан вариант има в публикацията http://newmusic.bg/shushana-original-istoria-na-pesenta-tekst-i-video/