Поклонението пред Никола Гюзелев е в понеделник

OFFNews 16 май 2014 в 21:09 7472 0

Никола Гюзелев (1936-2014)

Поклонението пред световноизвестния български бас Никола Гюзелев ще бъде в понеделник, 19 май, от 9:30 ч. във централното фоайе на Софийската опера и балет.

Опелото е от 12 ч. в църквата "Света София", съобщават от Софийската опера и балет.

Късно в петък от Министерството на културата съобщиха, че Никола Гюзелев получава посмъртно най–високото отличие на ведомството – наградата „Златен век” огърлие, за изключителни заслуги и принос в развитието на българската култура.

Високото отличие ще бъде връчено на вдовицата на прочутия български певец – Анна-Мария Гюзелева, на специална церемония в Министерството на културата във вторник, 20 май 2014 г.

Последният дом на забележителния български оперен певец, педагог и общественик, който ни напусна днес на 77-годишна възраст, ще бъде в Алеята на творците на Централните Софийски гробища.

Гюзелев е роден през 1936 г. в Павликени. Той бе един от най-изявените представители на съвременното оперно изкуство.

Ученик е на световноизвестния педагог професор Христо Бръмбаров. Съчетава основните елементи на българската певческа школа, безупречната техника на италианското белканто и интензитета на славянската емоционалност. Малко познат е фактът, че великият артист и е художник - завършил е и Софийската художествена академия.

Гюзелев се превъплъщава в над 70 оперни персонажа, оставили своя отпечатък на повечето от най-прочутите оперни и концертни зали по света.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови