''Летящия шотландец'' - историята на Греъм Обри вече на книжния пазар у нас

Издателство ''Вакон'' издаде автобиографията на забележителния шотландски колоездач

OFFNews 25 февруари 2021 в 10:26 3541 0

Книгата "Летящия шотландец" - автобиография на забележителния шотландски колоездач Греъм Обри обещава да се превърне в едно от събитията на книжния пазар у нас.

Греъм Обри е роден на 11 септември 1965 г. Нунеатон, Уорикшър, Англия. Той е световноизвестен състезател по колоездене, популярен с псевдонима си Летящия шотландец и с революционните нововъведения в позицията на каране и дизайна на велосипеда по време на състезания.

Има два рекорда от световни състезания през 1993 и 1994г. и е шампион в преследването през 1993 и 1995 г. Участник в олимпийските игри през 1996 г.

С написването на своята автобиография и споделянето на проблемите с психиката си Греъм Обри се надява да насърчи и други спортисти да говорят за личните си проблеми и психичното си здраве.

През 90-те години на миналия век Греъм Обри се превръща в световна звезда в колоезденето и печели вниманието на публиката с уникалния си стил на каране и иновативните си инженерни умения.

Когато печели всички световни състезания и чупи всички рекорди в колоезденето, той получава най-големия удар от Международния колоездачен съюз – забрана да управлява велосипед в позицията, която той налага - подпъхване на лактите под тялото. Тогава Обри създава т.нар. поза Супермен и отново триумфира на колодрума през 1994 и 1995 година.

Докато се противопоставя на съдиите в международната федерация, той трябва да се справя и с друг сериозен проблем – биполярно разстройство.

В „Летящия шотландец“ Греъм Обри разказва своята забележителна история с брутална честност и самоирония. Той започва с буйното си детство в Шотландия като аутсайдер, всекидневно подлаган на физически и психически тормоз, за когото единственото бягство от жестоката реалност е с велосипеда.

Известен със своята смелост на пистата, тук Обри демонстрира друг вид смелост, като разкрива трудното си детство, борбата с депресията и опитите за самоубийство.

„За написването на тази автобиография се изисква огромна смелост. Тя ни напомня колко малко познаваме големите спортисти, чийто живот непрекъснато е под светлината на прожекторите.“ - пише на страниците си The Guardian.

„В тази болезнено честна автобиография са разказани върховете и спадовете на един забележителен живот.“ - добавя The Herald.

Подробности за новата книга можете да намерите тук:

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови