Артисти от 10 страни идват у нас за фестивала на изкуствата 180° (програма)

OFFNews 07 август 2015 в 12:42 2517 0

За втора поредна година фестивалът за експериментални музика, танц, театър, дизайн и изобразително изкуство - 180°, ще радва столичани от 10 до 13 август.

На него ще вземат участие гости от Полша, Германия, Швейцария Великобритания, Италия, Тайван, САЩ, Австралия, Литва и България.

Основна цел на проекта е да провокира интереса към ново и експериментално изкуство у родната публика и да създаде платформа за изява на младите творци.

Действието ще се развива на 4 места - Фабрика 126, Склада, Църква "Д-р Лонг", Студио 5, като в допълнение към официалната програма са включени още редица съпътстващи събития.

“В момента в България няма изявена сцена за съвременна класическа музика, както и за някои от по-иновативните изкуства като музикален театър  и пърформънс, към които публиката по света проявява огромен интерес. Нашето желание е да създадем диалог между българските и чуждестрани артисти, както и да представим на българската публика едно ново изживяване.”, споделя Александър Хаджиев, артистичен директор на 180° и е част от  “семейството” на “Ансамбъл Модерн”, един от най-известните състави в света на съвременната класическа музика.

В първия ден на фестивала, 10 август, от 19:00 часа публиката ще се наслади на тематичното събитие от 20-те години на миналия век “Années folles” в Студио 5. За автентичната атмосфера на времето ще допринесе музиката на Кърт Вайл, Жан Франсе, Бохуслав Мартину, Чик Кърия, която ще бъде изпълнена от 12 артисти, а гостите са провокирани да се включат с тематичен дрескод в стил 20-те.

На 11 август основната програма на 180° даде възможност на публиката да разгледа през различни призми мъжкия и женския глас чрез проекта VOX от 19:30 часа в Църква "Д-р Лонг". На него ще чуем музика от Добринка Табакова, Бенджамин Бритън, Франц Шуберт, Йоханес Брамс.

Акцент в програмата на 12 август на 180° ще бъде своеобразна музикална битка между съвременната и античната музика, но всъщност ще разкрие тяхната неразривна връзка. Проектът „Шахмат“ от 19:30 часа във Фабрика 126 ще представи пространствената игра на два ансамбъла - античен и съвременен - на фона на музика от Никлас Зайдъл и Беноа Моро, Паул Фрик, Ма-Куа Лин, Майкъл Гордън, Бибер, Пандолфи, Бах и Телеман.

Последният ден на фестивала, 13 август, ще отбележи 90-годишнината от рождението на Лучано Берио (1925–2003), един от най-емблематичните композитори на съвременна музика от миналият век. Изпълнения на някои от най-популярните му солови и камерни произведения ще могат да бъдат чути от 18:00 часа във Фабрика 126 в изпълнение на обой, тромпет, виола, ударни инструменти и звуков дизайн.

Веднага след това от 19:00 часа отново във Фабрика 126 публиката ще има възможност да се срещне за първи път и с постановката хибрид между музикален и танц театър “8 Reflections on a Party that Actually Never Took Place, Though I Remember It Quite Well”/„8 Спомена за едно парти, което така и не се случи, въпреки че си го спомням доста добре”.

Проектът е дело на съвместната работа на театралните режисьори Маркус Теш, Артур Романовски и Анне Малов, хореографа и танцьора, Сара Бицока и четиримата музиканти. В проекта музиката излиза от границите на оркестрината, певците експериментират с различни шумове и звуци, често свирейки на инструменти, докато пеят.

В съпътстващата програма на фестивала, която стартира още на 9 август, са включени още изложба на полско плакатно изкуство, презентации на афро-американска музика и швейцарска съвременна музика, както и работилници за съвременна музика и антична музика. Фестивалът ще излезе и извън рамките на столицата с гостуване в Дупница с инициативата “180° на път”.

180° ще се включи и на „София диша” тази неделя на "Пиротска" между 16:00 и 22:00 часа с музикално предизвикателство. Участниците във фестивала-лаборатория ще представят интересен микс от кабаре, музикален театър, шах-мат, барок и афро-американска музика.

На долното видео може да видите и 12 минути от миналогодишното издание на фестивала:

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
X

Да помогнем на украинските деца!