Младото вино вече е на пазара

OFFNews 15 ноември 2017 в 15:23 55822 0

Интересът към биологично произведените продукти нараства с всяка година. Пазарът на биовино също много сериозно следва тази тенденция както в световен мащаб, така и в България.

Избата на Edoardo Miroglio в с. Еленово е един от най-големите производители на натурални вина у нас. За да може едно вино да е с удостоверен биопроизход, това ознaчава, че лозята са торени само с оборска тор, а прекопаването е на ръка, за да бъде съхранена изключително важната почвена фауна, като същевременно се отстраняват и плевелите. Не се използват никакви хербициди и пестициди.

Точно поради тази причина от 2012г. избата произвежда органичното вино – Bouquet Nouveau, което в направено от български сорт - Букет. Този сорт, за разлика от разпространената представа, съвсем не е само съвкупност от ароматни цветя, нито е българската версия на кюве - купаж от всички сортове в лозето. Букет, но не в смисъла на ароматен комплекс, е името на един от най-подценяваните и интересни български сортове, създаден през 1951 година. Българският букет е всъщност... кръстоска между мавруд и пино ноар.

Виното е произведено по технология на "божоле нуво" - Въглекисела мацерация. Типично за тези вина е, че ферментацията се провежда на цяло грозде (не пресовано). Гроздовите зърна се пълнят в съда, където се оставят, за да започне ферментацията.Зрънцата се спукват при този процес и сока се събира във долната част на съда. Процесът протича за около 12 до 15 дни. Виното се източва, засява се за яблъчно-млечно кисела ферментация, след която се стабилизира, филтрува и се бутилира веднага, за да се консумира съвсем младо и плодово.

В резултат на въглекиселата мацерация виното е със силно изразен плодов характер, лек и елегантен вкус.
Bouquet Nouveau е с рубинено-червен цвят и лилави отблясъци, свеж плодов букет от аромати (както подсказва името на сорта), червени и черни плодове, с очарователна, игрива свежест и леко цветист финал със спомен за теменужки, горски цветя и плодове в послевкус. Пивко и приятно вино за всеки ден, подходящо за почти всяко ястие, но най-добре се комбинира с паста, пица, ястия с нетлъсти меса и жълти сирена.
Препоръчително е да се сервира леко охладено (13 C)

Заради несъмнените си качества, заради толкова важната грижа за околната среда от страна на производителя, както и заради много разумната цена на натуралното вино Bouquet Nouveau- BIO на винарска изба Edoardo Miroglio, това вино е изключително изгодна покупка, която ще достави радост на всеки по всеки повод.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови