Валверде отпадна още в първия ден на Тура, Герант Томас спечели пролога

OFFNews 01 юли 2017 в 20:13 2913 0

Състезаващият се за "Тим Скай" Герант Томас спечели първия етап от 104-ото издание на най-голямото колоездачно състезание в света – "Тур дьо Франс", след като бе най-бърз в индивидуалното преследване по часовник.

31-годишният уелсец спря хронометрите на 16:04 минути, побеждавайки швейцарецът Стефан Kюнг (BMC) с пет секунди и Василий Кириенка от Беларус със 7. Това е първа етапна победа в кариерата на Томас в някоя от големите колоездачни обиколки.

Обиколката на Франция тази година започва от Дюселдорф, Германия, а считаният за фаворит в този етап - местната звезда на Дюселдорф Тони Мартин не можа да облече жълтото трико пред родна публика.

Първият етап бе с дължина 14 км, абсолютно равен, само по брега на река Рейн. 

Голямата новина от етапа обаче е лоша. Една от големите звезди на колоезденето Алехандро Валверде приключи участието си в тазгодишното издание на Тур дьо Франс още в първия етап след ужасна катастрофа по улиците на Дюселдорф. 37-годишният испанец не можа да вземе остър завой и се заби в бариерите, като първоначално не можеше да се изправи без чужда помощ. Малко по-късно дойде и официалното потвърждение на новината, че Турът е приключил за Валверде.

Валверде спечели всички състезания, в които участва през тази година и водеше убедително в годишната класация по точки. Въпреки това на Тура той трябваше да помага на съотборника си в Мовистар Найро Кинтана, който е най-големият съперник на големия претендент Крис Фрум от Скай. Отпадането на Валверде значително намалява шансовете на колумбиеца, който загуби основния си помагач.

В битката на претендентите за генералното класиране Крис Фрум взе значително преднина пред всичките си конкуренти. Фрум завърши шести с изоставане от 12 секунди от лидера, докато повечето му съберници в битката за жълтата фланелка завършиха на около 30 секунди зад него.

Отборът на Скай беше цяла класа над останалите, вкарвайки четирима свои представители сред първите 8.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови