Проблеми за Фрум в 12-ия етап, Контадор напомни за себе си

OFFNews 31 август 2017 в 19:10 1810 0

Като кошмарен може да се определи 12-ия етап на Обиколката на Испания за лидера Крис Фрум от Team Sky. Той падна на два пъти по 160-километровото трасе между Мотрил и Антекера и в резултат на това загуби много от аванса си на върха.

Най-печеливш от проблемите на британеца се оказа испанския ветеран Алберто Контадор, който съкрати с 40 секунди разликата с Фрум и върви 9-и на 3:13 минути зад лидера. Средно около 20 секунди пък стопиха останалите претенденти за победата във Вуелтата спрямо Фрум, който остана начело с общо време 49:22:53 часа.

На 59 секунди зад него върви италианецът Винченцо Нибали от Bahrain-Merida, а трети е колумбиецът Естебан Чавес от Orica-Scott, който върви на 2:13 минути. Още петима колоездачи са се събрали в рамките на 2:17 и 2:41 минути, което обещава голяма битка до финала.

Иначе етапът беше спечелен от поляка Томаш Марчински с 3:56:45 часа. Той се откъсна на 20 км преди финала и стигна до втора етапна победа. На 52 секунди зад него завършиха четирима състезатели, сред които и двама испанци за радост на домакините.

В Испания броят Марчински за свой на практика, тъй като живее в Гранада и се зарадваха изключително на победата му, но не повече от представянето на Контадор.

Всичко най-интересно се случи в последните 20 км. 14 бегълци от 13 различни отбора бяха успели да се откъснат напред, но групата ги остави да се борят за етапната победа.

Николас Роуч предприе атака във финалното изкачване Пуерто дел Торкал (7.6 км със среден наклон от 7%), която беше последвана от Алберто Контадор, който бързо го изпревари и на спускането имаше 30 секунди преднина пред пелотона. Тук започнаха проблемите на Фрум. Отначало той спря заради технически проблем и взе резервен велосипед, а малко след това падна от него и загуби още ценни секунди. Пелотонът беше раздвоен дали да изчака лидера или да гони Контадор.

В крайна сметка Винченцо Нибали, Естебан Чавес, Фабио Ару и останалите увеличиха скоростта и не позволиха на Фрум да се върне. Все пак британецът успя да минимизира загубите.

Утре предстои етап от 198.5 км между Коин и Томарес, в който се очаква да се проявят спринтьорите, а Фрум да възстанови силите си.

Виж още за:
Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
X

Да помогнем на украинските деца!