От трети опит Боасон Хаген спечели етап в Тура и то най-дългия

OFFNews 21 юли 2017 в 19:02 2762 0

Норвежкият колоездач Едвалд Боасон Хаген от екипа на Dimension Data спечели 19-ия и най-дълъг етап Ембрун - Салон дьо Прованс (225,5 км) от тазгодишното издание на Тур дьо Франс.

Боасон Хаген досега беше най-големият карък в Тура след като на два пъти остана втори, губейки победата при уникално стечение на обстоятелствата. Първият път той беше изпреварен от Марсел Кител с най-малката разлика, засичана досега в Обиколката на Франция - само 3 милиметра или 3 десетохилядни от секундата.

Няколко етапа по-късно норвежецът също спринтира великолепно и изглеждаше, че е изпреварил съперниците си с много, но това се оказа зрителна измама. Макар Боасон Хаген да беше развил много по-висока скорост, се оказа, че е тръгнал прекалено късно и беше победен с около 2 сантиметра.

Още тогава норвежецът се закани, че ще опита и трети път.

Викингът се откъсна от групата от около 20 бегълци пред колоната, която се оформи още в началото на етапа, и около 2,5 км преди финала и финишира първи в 222,5-километровата отсечка между Ембрюн и Салон-де-Прованс с време 5:06:09 часа.

Лидерът Кристофър Фрум финишира с основната група на 11 минути зад победителя и запази жълтото трико с общо време 83:26:55 часа и аванс от 23 секунди пред Ромен Барде от Франция и 29 пред Ригоберто Уран.

Етапът ще се запомни и с няколко любопитни епизода извън колоезденето. Полицай на мотор се ядоса на фен, който тичаше след един от състезателите и го изблъска в канавката край пътя, а мъжът се претърколи, изтупа прахоляка и престана да тормози колоездачите.

Шест изтребителя на френската авиация пък изненадващо се появиха в небето над колоната и изрисуваха сърце с цветовете на националния флаг и предизвикаха възторга на телевизионните зрители.

Утре е последният етап, в който могат да станат размествания в генералното класиране. Равнинният часовник по улиците на Марсилия е само 22,5 километра, но разликите в челото са толкова малки, че размествания не са изключени.

Фрум по принцип е най-добрият часовникар от фаворитите, но третия в класирането Ригоберто Уран също е печелил часовници в големи обиколки. Трудно е да повярваме, че колумбиецът ще вземе цели 29 секунди на англичанина, но не е невъзможно.

Най-тежко изглежда положението на французина Ромен Барде. Въпреки че направи изключителен Тур, а отборът му AG2R беше единственият, който поне опита да се противопостави на машините от Sky, Барде е пословично лош часовникар. Прогнозите са, че той не само ще загуби второто си място от Уран, пред когато води само със 6 секунди, но може да бъде прескочен и от четвъртия Микел Ланда и така Скай биха имали двама на почетната стълбичка.

В останалите класирания всичко вече е ясно. Майкъл Матюс от Sunweb само трябва да стигне до Париж, за да облече зелената фланелка. Сигурна е и победата на Уорън Баргил, също от Sunweb, в класирането за най-добър катерач. Скай пък са недостижими в отборното класиране.

Водачите по категории:

Жълто трико - Крис Фрум
Зелено трико - Майкъл Матюс
“Крал на планината” - Уорън Баргил
Бяло трико - Саймън Йейтс
Най-добър отбор - Тим Скай
Червен номер за най-агресивен ездач - Жан Кюкелер

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови