Крис Фрум спечели Джирото за първи път в кариерата си

OFFNews 27 май 2018 в 20:44 4684 0

33-годишният британски колоездач Крис Фрум записа дебютна победа в Обиколката на Италия и записа трети пореден успех, макар и не в една година, в стартовете от т.нар. grand tour.

През 2017 година звездата на Team Sky спечели последователно Тур дьо Франс и Вуелтата в Испания. Преди него обиколките на Италия, Франция и Испания в рамките на една година бяха печелили единствено французинът Бернар Ино и белгиецът Еди Меркс.

Фрум изкова победата си в 19-ия етап, когато предприе атака 80 км преди финала и успя да удържи конкурентите за себе си, за да финишира с три минути аванс и да облече розовата фланелка на лидер в състезанието.

Фрум е краен победител с време 86:11:50 часа. Втори е победителят от миналата година холандецът Том Дюмулен, който завърши на 46 секунди за Фрум, а трети е колумбиецът Мигел Анхел Лопес на 4:57 минути зад Фрум.

Фрум, който стартира като лидер в последния етап, както и останалите водещи колоездачи, изминаха по традиция финалните километри като на парад, като оставиха битката за етапната победа да се води между спринтьорите. В интерес на истината битка по улиците на Рим не се състоя, тъй като организаторите решиха да спрат хронометрите след първите три от предвидените 10 обиколки в града, заради лошото състояние на пътната мрежа и рисковете за състезателите.

В крайна сметка спорът по улиците на Рим беше спечелен от ирландеца Сам Бенет от Bora-hansgrohe, който изпревари италианеца Елиа Вивиани от Quick-Step Floors и така постигна трета етапна победа.

Междувременно спортният директор на Sky Никола Портал потвърди, че Фрум ще кара и на предстоящия Тур дьо Франс, независимо, че разследването срещу него за превишена доза на салбутамол, не е приключило с решение.

"Крис се готви за Джирото от декември и винаги сме вярвали, че е възможно да го спечели. Остават шест седмици до Тура, времето минава бързо. Да, той ще застане на старта, няма никакъв проблем пред това", коментира Портал.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови