КЗП проверява детските столчета за автомобили

OFFNews 14 юни 2015 в 13:00 2035 0

Комисията за защита на потребителите проверява безопасността на детските столчета за автомобили.

Инспекторите следят дали на потребителите се предоставя приоритетно задължителната информация за изделията и отговарят ли на изискванията за безопасност предлаганите в търговската мрежа детски столчета за автомобили, каквито родителите са задължени да осигурят за децата си до височина метър и половина.

Днес инспектори на КЗП извършиха проверка в столичен магазин. Нарушения, свързани с предварителната информация, не са установени. Документалната проверка ще приключи до няколко дни.

През 2015г. опасни детски столчета за автомобили в България не са установени, най-често констатираните нарушения са липса на информация за употреба, както и на документи за произход на продукта, съобщиха от КЗП. За детските седалки за автомобили е важно да се знае, че към момента в Европа са валидни два стандарта: ECE R 44 и I-Size. Едно от двете означения следва да бъде изписано на ECE-етикета.

Стандартът ECE R 44 е по-стар, но все още действащ до към 2018 година, от която ще бъде актуално само по-новото изискване I-Size (в сила от 9 юли 2013г.). Основните промени при I-Size са, че се базира на възрастта и ръста на детето, а не на теглото му. Иновацията е свързана с ISOFIX системата и добавянето на изпитване за страничен удар. Освен това се въвежда и изискването деца до 15 месеца задължително да пътуват с гръб по отношение посоката на движение. Информацията за групата и теглото на детето, за които е одобрена седалката, е друг важен реквизит на етикета. Съществуват пет групи за детски седалки в зависимост от този критерий: Група 0 под 10 килограма (до приблизително 9 месеца); Група 0+ под 13 килограма (до приблизително 15 месеца); Група I от 9 до 18 килограма (приблизително 3 години); Група II от 15 до 25 килограма (приблизително от 3 до 7 години); Група III от 22 до 36 килограма (около от 6 до 12 години).

Родителите трябва да следят кога детето им ще излезе от съответната група, за да му осигурят друго столче, подходящо за неговите възраст и килограми.


Задължителен етикет за детско столче.

Легенда:

1. Показва за коя категория е била одобрена и предназначена за ползване детската седалка;
2. Обозначава групата и теглото на детето, за които е одобрена седалката;
3. "Y" означава, че тази детска седалка има 5-точков колан;
4. (E) индикатор за Европейско одобрение;
5. Обозначава държавата, в която е получила "одобрение"  (1 - Германия, 2 - Франция, 3 - Италия, 4 - Холандия и т.н.);
6. Номер на одобрението. Първите две цифри показват за коя версия ECE R 44 детската седалка е одобрен (в този случай ECE R 44/04)
7. Идентификация на производствена партида.

    Най-важното
    Всички новини
    Най-четени Най-нови
    X

    Кристин Димитрова: седмокласниците писаха по разказа ѝ, а медиите я представиха като майката на Папи Ханс (подкаст)