Довчера ни плашеха със съд, а днес ни предлагат сертификат "Коректна фирма"

Поласкани сме, но не, мерси

Николаос Цитиридис, Владимир Йончев 21 септември 2016 в 16:55 34933 9

Помните ли казуса със сертификатите "Коректна фирма"? Преди няколко месеца Комисията за защита на потребителите забрани предлагането им и определи практиката като некоректна. Решението на КЗП съвпадна с култов разговор на оператор на "Коректна фирма", който получи контрапредложение по телефона - да даде сертификат "Коректна фирма" и в замяна да получи сертификат "Ебати пича". OFFNews разказа за разговора, описа методите за набиране на клиенти на фирмата, предлагаща сертификата - "Изследователски център за клиентски мнения", и огласи решението на КЗК. Оказа се, че това дотолкова е подразнило въпросния център, че оттам ни заплашиха със съд.

На 27 април шефката му Наталия Иванова изпрати писмо с ултимативен тон до OFFNews, в което ни "нареждаше" да "премахнете публикацията до края на работния ден". В противен случай щяла да ни съди, като дори прогнозира изхода от делото - за OFFNews то щяло да е с "неблагоприятни последици".

Вместо очакваната призовка днес, за всеобща наша изненада, главният редактор на OFFNews Владимир Йончев получи обаждане с предложение за издаването на... сертификат за коректна фирма.

Да не си помислите, че някак си сме потушили гнева на г-жа Иванова? Не.

Издателите на сертификата, който след някакви си проверки уж удостоверявал колко коректна е фирмата, нямаха никаква представа кои сме и с какво се занимаваме. Предложението беше сертификат да получи "Офф медия" АД. Гласът отсреща не направи никаква връзка между "Офф медия" и OFFNews, който се издава от дружеството.

Когато попитахме дамата, предлагаща ни сертификата, дали знае с какво се занимаваме, тя предположи, че с издаване на книги.

Попитахме как са проверили дали наистина сме коректни. Отговорът бе, че по методика, която следи отзивите за нас в интернет.

Запитахме биха ли дали сертификат на фирма, за която самите те твърдят, че е некоректна. Казаха ни, че не, но за нас не били установени такива данни.

Разговорът стана малко абсурден, когато казахме, че вече имаме писмо от "Изследователския център за клиентски мнения", с което имат претенции към дейността ни и ни плашат със съд.

Накрая попитахме защо продължават да предлагат сертификата, след като има изрична забрана от КЗП да се продължава тази практика. Отговорът беше, че няма такава забрана, а малко след това разговорът рязко прекъсна.

От обаждането обаче се информирахме, че не само че предлагането на сертификата не е прекратено, а напротив - явно има интерес, защото цената е доста по-висока. От 77 лева преди няколко месеца днес вече листът с напечатаното твърдение "Коректна фирма" се харчи за 99 лева с ДДС. Друг вариант да са възникнали непредвидени разходи за адвокати - след забраната на КЗП за издаването на сертификатите от фирмата решиха да я обжалват. Към днешна дата няма решение на съда, което да дава право на фирмата да продължава да издава сертификатите.

На пръв поглед смешна, историята със сертификатите съвсем не е толкова безобидно. OFFNews прегледа списъка на "достойните" за сертификат "Коректна фирма". Оказа се, че "коректни фирми" са и... държавни институции и общински структури. С други думи, от парите на данъкоплатците са дадени повече от 20 000 ламинирани хартийки с нищо незначещото и направо абсурдното за държавна институция твърдение "коректна фирма".

Сред почитателите на сертификата се оказаха училища, детски градини, ясли, домове за деца, читалища, музеи, домове за деца с увреждания, домове за възрастни, ловни стопанства, поликлиники, помощни училища, дирекции по горите, здравни инспекции, горски стопанства, общински администрации и областни дирекции "Земеделие", общо 296. 

Така излиза, че данъкоплатецът е дал близо 21 хил. лева, за може да се чувстват "коректни" в:

- читалището в село Паничери;
- СОУ "Васил Левски" в село Опака;
- горското стопанство в село Ново Паничарево;
- училището в село Никола Козлево;
- детската градина в село Мирково;
- училището в село Лопушна.

Схемата

Ако вашата фирма е сред "избраниците", ще получите телефонно обаждане. От него ще разберете, че сте проучен и коректен. Учтиво ще ви обяснят, че срещу вас няма негативни коментари, че сте коректен партньор, следователно имате честта да си платите за такъв сертификат. Поласкани от вниманието, за съжаление, директори с лека ръка дават пари за нищо не значещата ламинирана хартийка.

Нещо, което е ново (или поне ние сега научаваме) е, че сертификатът вече се предлагал в 8 държави.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

14344

9

Nibble

22.09 2016 в 13:21

Да попитам: сещате ли се защо в България "просперират" телефонни измамници, фирми за подобни "сертификати", пирамиди, фараони и т.н. Аз имам отговор за себе си, много тъжен отговор но понеже е национален празник днес, няма да го дам. Сетете се вие!

17439

8

мнение от IP

22.09 2016 в 09:18

По нищо не се различава това от телефонните измамници. И те са намерили "ниша". Трябва да има съд

12021

5

Голем праз

21.09 2016 в 20:29

Продължение...
Та, значи, ако видите такъв стикер на кварталното магазинче за цигари - не му се връзвайте. Няма как някой да го оплюе в нета. Но, ако го видите на сайт, на електронен магазин или на друго място, където се предполага, че редовно се ползва интернет в бизнеса, а и фирмата е представена с името си - тогава и шансовете за отрицателни отзиви, ако има причина за тях, чувствително нарастват. И такъв сертификат вече означава нещо.
А, иначе, е нещо като златния талон - може да го имаш, ама просто защото не караш. Или защото знаеш отговора на въпроса "И ко прайм ся?"

12021

4

Голем праз

21.09 2016 в 20:16

Като изключим комичността на ситуацията, не сте прави. Аз имам такива сертификати - и за 2015, и да 2016. И са за каквото си пише в тях - че никой не ме е "хранил" в нета към еди коя си дата. Поне за моята фирма това е вярно. Даже преди два дни приятел ми каза, че бил чел положителни отзиви... Да не се отплесваме. Както написа Чесън - хората намерили ниша и се възполват. Няма лошо. Лошо щеше да е, ако информацията не е вярна. Т.е., ако имаш сертификат, а си редовно оплюван по форумите. Аз поне не знам такива.
Само че, за да те оплюят в нета, трябва да се случат някои неща:
1. Някой да ти е набрал достатъчно, че да си направи труда. Е, може и конкурент да е...
2. Да ти знаят името. Например, знаете ли коя фирма стои зад ресторант "Хитър Петър"? Такъв е бил и случаят от статията - не са свързали името на фирмата с търговското наименование.
3. Този, на който му се плюе, да знае как. При последното преброяване 2012-а, едва 10% са отговорили че ползват нета.

12236

3

Димитър

21.09 2016 в 18:41

Право е чесънчето,Намерили празна ниша,и се възползвали.

14469

1

случайно прочетох

21.09 2016 в 17:24

НИКОЛАОС ЦИТИРИДИС, ВЛАДИМИР ЙОНЧЕВ,

Да бяхте си купили сертификат, все пак хората са Ви проверявали, трудили са се ;–) и са Ви простили, че казвате истината!