КЗП показа опасни играчки: пистолет и дъвки удрят с ток, ароматизатор имитира бонбонки (галерия)

Александра Маркарян 01 юни 2016 в 12:35 6788 0

Снимка Калоян Константинов

Свещи, които изглеждат досущ като ягоди и могат да подмамят дете да ги опита.

В Деня на детето - 1 юни, Комисията за защита на потребителите показа опасни играчки и стоки за деца, за да предупреди потребителите за какво да следят, когато пазаруват.

В приемната на открито - на пл. "Славейков", експерти показваха различните артикули и разясняваха защо всеки от тях крие рискове. Сред тях имаше пистолетче, от което ви удря ток, щом натиснете спусъка. Същото се случва, когато се опитате да издърпате дъвка от пластмасово пакетче.

Опасни са всички изделия, които имитират храни - например пластмасови портокали, ябълки, свещи, направени като ягоди или сладкиши, например мъфин, защото детето може да реши да ги опита и да се нарани. По тази причина е бил забранен за продажба и ароматизатор във формата на мече, пълен с топчета, които приличат на бонбони.

В приемната бяха изложени и опасна детска количка, която при непредпазливост, може да се сгъне и затисне детето, както и проходилка без задължителните стопери, а също и неустойчиви детски столчета.

Родителите трябва да внимават и при избора на надуваеми пояси и жилетки - не всички ще предпазят детето ви във водата, предупреждават от КЗП. Трябва да се следи дали има две клапи, а не само една, дали отворени те изпуска въздух, което е недопустимо, дали имат задължителните предупреждения, че не предпазват от удавяне и че родителският контрол е задължителен.

"Първи юни е един от най-очарователните празници. Той обединява две неща, свързани с всеки от нас - всички сме потребители, всички сме или сме били деца, а някои си оставаме такива цял живот. Грижата за децата е нещо, за което институциите са призовани да помагат на родителите. Не подценяваме ефекта от контролната дейност, но вярваме и превенцията и затова днес откриваме приемната", каза Димитър Маргаритов - председател на Комисията за защита на потребителите.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови