Закичиха звездите на Челси с мартеници

OFFNews 01 март 2017 в 12:02 7357 0

Суперзвездите на лондонския отбор Челси Давид Луис и капитанът Гари Кейхил почетоха обичая за Баба Марта, след като бяха приятно изненадани с красиви мартеници.

Те си направиха снимка за спомен с тях, показвайки съпричастността си към този стар български традиционен празник. Мартениците им бяха подарени лично от Кирил Евтимов, който гостува на „сините“ от Лондон преди дни за мача им със Суонзи от поредния кръг на Висшата лига.

Идеята е дошла от Евтимов и българския фенклуб на Челси-България в лицето на председателя му Димитър Попов. В крайна сметка тя е завършила с щастлив край, както става ясно от радостните лица на двамата бранители на почти сигурния първенец на Англия.

„И двамата ме попитаха каква е историята на мартениците и какво да правят с тях, като отговорът ми беше, че на първи март отбелязваме една от най-хубавите български традиции - закичваме се с мартеници, които пазят къщата от злини, а хората - от болежки и уроки. Никой друг народ по света няма подобен обичай.

Казах им и да си ги закачат някъде до появата на първото цъфнало дърво или на първата прелетна птица, тоест до настъпването на пролетта, а после да я завържат на клончета от дърво или храст, както повелява поверието. Особено впечатлен и заинтригуван беше Давид Луис, смея да твърдя, че се радваше като малко дете. Обеща, че ще сложи мартеницата на видно място“, споделя Евтимов пред Sportal.bg.

„Интересното при бразилеца е, че колкото пъти се срещаме, все ме пита за Христо Стоичков. Питам го – „Давид, толкова голям фен ли си на Христо?”. Отговаря: „Стоичков е голяма работа, възхищавам му се, имам много да го гоня, докато стигна успехите му. Той е тук (вдига ръката си високо), а аз съм тук (сваля я до средата)“. Накрая най-скъпият защитник в света прати искрени поздрави на всички български фенове на Челси и естествено на Стоичков“, допълва Кирил Евтимов.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови