Започна гласуването за ЕП, първи избират нидерландците

OFFNews 06 юни 2024 в 10:39 340 0

Снимка GettyImages

От днес започва гласуването на изборите за Европейски парламент. Вотът ще продължи до 9 юни, а Нидерландия е първата държава от Европейския съюз, в която гласоподавателите днес избират своите представители в ЕП. 

Това са десетите поред евроизбори за страната, която е една от основателките на ЕС, отбелязва БТА.

Нидерландците ще избират измежду 20 партии и 497 кандидати от почти целия политически спектър. Прогнозите са, че шансове да спечелят имат между 9 и 11 партии. Те ще изпратят 31 депутати в новия 720-местен парламент.

Право на глас имат навършилите 18 години в деня на изборите, гражданите на Нидерландия или на друга държава от ЕС, както и тези, които не са лишени от това избирателно право. 

Могат да гласуват и европейски граждани от друга страна-членка, които обаче трябваше да подадат специално заявление до 23 април. Общо 67 000 граждани на ЕС са заявили в срок това намерение. 90 357 е броят на нидерландските граждани, които живеят в друга държава, но са се регистрирали да гласуват на европейските избори чрез Хага.

Гласуването не е задължително.

Нидерландците гласуват в избирателни секции, както и чрез пълномощник, на когото предоставят своя "избирателен паспорт", изпратен им от общината. Един пълномощник може да гласува само за двама души. Няма гласуване онлайн, няма и машинно гласуване. Не е възможно да се гласува по пощата с изключение на пребиваващите в чужбина нидерландски граждани, които са се регистрирали като избиратели извън Нидерландия. Те могат да гласуват по пощата.

Избирателните секции са отворени от 7:30 ч. до 21 ч. Те традиционно са разположени в училища и обществени сгради, но и на ЖП гари. Нидерландските железници са отворили 42 секции на ЖП гарите основно в големите градове. 

Резултатите от нидерландските избори ще станат известни вечерта на 9 юни, когато приключат изборите във всички 27 страни от Евросъюза.

    Най-важното
    Всички новини
    Най-четени Най-нови
    X

    Русия търси разкол в българската църква, за да бъде избран проруски патриарх