Цветозар Томов: Избори 2 в 1 ще се организират по-добре, но гласуването ще е по-дълго

OFFNews 03 септември 2021 в 11:31 2276 0

Трудно е да се каже кои избори ще са по-лесни от организационна гледна точка за ЦИК. Плюсовете за избори две в едно са, че няма да се налага двукратна модификация на софтуера на машините за гласуване.

Това каза пред БНР говорителят на ЦИК Цветозар Томов.

Според него логистиката ще се опрости "значително". "Минусът е, че гласуването ще е по-дълго и, че няма да са достатъчно машините. Иска ми се да има поне по две машини в по-големите секции", допълни още Томов. 

Стана ясно и че ще са необходими още машини, ако президентските и парламентарните избори са в един ден. По думите му ЦИК може да осигури още до 2400 машини: "Така ще имаме над 13 500 машини и във всички големи секции ще има по две машини".

Най-трудният технологично вариант ще е, ако имаме не две в едно, а три последователни седмици избори. Но така или иначе ЦИК ще се справи и в двата случая, посочи Томов.

По думите му в чужбина трябва да има машинно гласуване в около 250 секции. "Може да се стигне до разрешаване на хартиено гласуване в отделни секции, за да има нормални условия за гласуване", посочи говорителят на ЦИК. Думите му бяха в отговор на въпрос за машините в чужбина за това какво ще се прави при възникване на проблем с тях. 

"Няма да допуснем да има секция в България или извън страната, където да няма нормални условия за гласуване", каза още Томов. Според него е много важен въпросът да се гарантира сигурност на процеса на гласуване с машините.

Относно това кога могат да бъдат парламентарните избори Томов посочи, че ако президентът разпусне Народното събрание на 15 септември, то тогава би могло изборите да са 2 в 1, но ако го разпусне по-рано - този вариант отпада. Говорителят на ЦИК обясни още, че за организирането на изборите трябват най-малко 50 дни. "Бихме могли да се справим и за по-кратко време, но това ще е истерична ситуация", категоричен е Цветозар Томов. 

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови