ЦИК отговори на Трифонов: Добавихме 2000 гласа за референдума, а не трябваше

OFFNews 09 ноември 2016 в 08:27 18622 7

"Данните от първото преброяване показват, че в протоколите за референдума подписите си са положили 3 485 775 души. Това е с около 2000 по-малко от намерените в кутиите пликове, но ние съобщаваме по-голямото число", заяви пред Нова телевизия говорителят на Централната избирателна комисия (ЦИК) Цветозар Томов.

Вчера тв водещият Слави Трифонов обвини ЦИК в манипулация на вота за допитването. Аргументът му за това е, че общият брой на гласувалите за референдума е 3 501 220, а за да е задължително решението на референдума, са необходими 3 500 585 гласа. ЦИК обаче иска да извади 13 792 гласа, пуснати в урните без плик, обяви шоуменът.

„ЦИК не е взела никакво решение, грешките ще бъдат отстранени след второто преброяване. Комисията ще анализира внимателно всички грешки в протоколите, за да бъдем сигурни, че сме оценили прецизно колко хора са гласували”, посочи Томов.

Според него най-точният критерий обаче са подписите.

"Аз не мога да допусна, че някой ще гласува, ще му откраднат гласа, а пък той не се е подписал”, добави Томов.

Темата бе коментирана и от Любен Дилов-син от Движение „Гергьовден”, което заедно с АБВ се регистрира като формация, която ще подкрепя референдума.

"Пожеланието ми към политическата класа е да внимава много как ще обяви резултатите от този референдум и те да бъдат максимално почтени, защото в противен случай рискува бунтове по улиците”, заяви той

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

16008

5

Nik68

09.11 2016 в 09:29

Статията е за позицията на ЦИК относно броя на гласувалите в референдума. Сега остава да уточним, на каква база се определя този брой. 1.На подписи на гласували в списъците;. 2. На преброени пликове с бюлетини; 3. На преброени бюлетини; 4. На преброени пликове. Интересен казус за ЦИК, нали? Как така да ги наредим нещата за да излезе сметката, както на някого му се иска. А в случая няма какво толкова да се мисли според мен. Над 3 млн. българи искат СИТЕМНА ПРОМЯНА. И нека ЦИК отсъди по съвест и според закона, защото достатъчно пъти по време на тази кампания постъпи клиентелистки /пропартийно, и про-статукво/, а политиците да не се услушват, а да се "вземат в ръце", да слизат на земята и да се сещат, че "не са от там и са за малко". Защото уви у нас нямаме родени политици. Имаме малко подготвени такива и те не се котират /спр. Калфин и резултата му на изборите за президент/.

29217

3

Лопе де Вега

09.11 2016 в 08:51

Я го па диловчето. И тоя ми се извъди бунтовник-революционер. Кой и срещу кого ще се бунтува бре, суек? Ти ли ще поведеш четата по улиците да разгромите шайката фалшификатори? Под знамето със Св. Георги! Само внимавай да не те клъвне петела по темето. Нещастник!