Протокол или не: ЦИК все още не е решила дали данните от машините ще се използват за контрол

Йорданка Веселинова 16 февруари 2023 в 14:59 2718 0

Архив

Снимка БГНЕС/Благой Кирилов

Цветозар Томов, Росица Матева - говорители на ЦИК

Да има или да няма протокол от машините на вота на 2 април - това е един от ключовите въпроси, на които Централната избирателна комисия (ЦИК) все още не е намерила отговор. 

Ако в ЦИК има мнозинство и все пак протоколите се принтират, то би имало контрол на резултатите, с които излизат членовете на СИК. На предходните избори тази проверка се правеше, но в обратен ред - резултатите бяха на база на протокола, а контролно се брояха разписките от машините.

По време на прекрояването на Изборния кодекс (ИК) т.нар. "хартиена коалиция" между ГЕРБ-СДС, ДПС и БСП обаче превърна машините за гласуване в принтери, които няма да сумират данните от гласуването. Вместо това членовете на СИК ще трябва ръчно да броят както хартиените бюлетини, така и разписките. В ИК обаче не е изрично забранено принтирането на протокол от машините. 

В интервю за "Дневник" миналата седмица зам.-председателят на ЦИК Цветозар Томов заяви, че въпросът дали все пак да не се принтира протокол е обсъждан и има разнопосочни мнения. По думите му машините могат да принтират протокол, а данните от него да се използват за контрол. Контратезата е, че членовете на СИК могат да преписват данните от машината и да няма реално броене. Томов обаче е на мнение, че има механизъм за контрол, като видеонаблюдението е едно от възможните решения. Днес на брифинг на ЦИК Томов обяви, че към момента не е взето решение.

Относно идеята за ограничаване на броя заявления, които могат да се подават от един IP адрес, до само едно на брой, Цветозар Томов заяви, че този брой е твърде рестриктивен, както и че това би означавало едно семейство да трябва да подава заявления от различни адреси. До момента такова предложение обаче не е постъпвало в ЦИК.

До края на седмицата ще бъде пусната системата за подаване на заявления за гласуване извън страната. Сънародниците ни в чужбина ще могат да подават такива до 7 март, след което ЦИК ще съгласува разкриването на секции, за които са подадени поне 40 заявления. Автоматични секции се разкриват на всички места, на които на миналите избори са гласували над 100 души, както и в дипломатическите и консулските служби.

Когато комисията започне да обсъжда разкриването на секции извън страната, ще стане ясно дали ще се гласува в Адана - един от градовете, който пострада много при земетресенията в Турция. До момента Външно министерство препоръча там да няма секция. МВнР препоръчва такива да няма и в Бразилия и Аржентина.

Пет решения за излъчването на състав на РИК са били обжалвани във ВАС, но съдът е потвърдил решенията на ЦИК, съобщи още говорителката на ЦИК Росица Матева.

Матева каза, че на изборите няма да има универсални паравани. Те ще се изработват, както досега, като на тях трябва да бъде залепена примерна бюлетина, изобразяваща всички партии и коалиции.

До 25 февруари партии и коалиции могат да се обединяват. До същата дата партии, от регистрирани коалиции, могат да напускат обединенията.

От утре до 17 ч. на 28 февруари партиите ще регистрират листите си за изборите на 2 април.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
X

Да помогнем на украинските деца!