Проф. Герджиков покани Радев на дебат

OFFNews 22 октомври 2021 в 17:02 2158 1

Кандидатът за президент проф. Анастас Герджиков покани Румен Радев на дебат по ключовите за страната теми.

"Радев дължи много отговори за проблемите в страната и грешките на служебния кабинет, и в пряк дебат избирателите ще получат ясен отговор за решенията и алтернативите, които предлага нашата кандидат-президентска двойка", коментира в Сандански проф. Герджиков.

По горещата тема с високите цени на тока, кандидатът за президент коментира, че вчера на Европейския съвет в Брюксел не е постигнат консенсус за незабавен общ европейски отговор на държавите-членки по отношение на безпрецедентната ситуация в енергийния сектор. „Ситуацията с енергетиката и с драстичния скок на цената на тока в нашата държава е критична. Потърпевши са милиони български домакинства, потърпевш е бизнесът, който протестира.

Правителството обеща компенсации за небитовите потребители по 110 лева за мегаватчас, което обаче е крайно недостатъчно. Държавата трябва да направи всичко възможно да не се стигне до фалити на фирми и ръст на безработните, но и да компенсира и битовите потребители, които са най-големите потърпевши от ценовия шок“, категоричен е проф. Герджиков.

Кандидатът за президент коментира също, че в контекста на Зелената сделка България има ангажименти по отношение на въглищните централи. „Нека правителството на Румен Радев или по-добре самият той, като носител на политическата отговорност за този кабинет, да каже в конкретика какви са заложените срокове за затваряне на централите – но не само крайната дата, а всички междинни дати. Българските миньори и българското общество трябва да знаят цялата истина.“, смята проф. Герджиков. Той отбеляза, че разговорът за Комплекс „Марица Изток“ е разговор за енергийната сигурност на страната. Над 40% от електроенергията идва от Комплекс „Марица Изток“ и без него в момента е невъзможен енергийният баланс. Затова до развиването на крайните технологии следва да се прилагат преходни технологии – за улавяне и съхранение на CO2 и хибридни технологии

„Служебното правителство се забави с мерките. То е виновно и за забавянето на Плана за възстановяване и развитие, затова няма авансово финансиране за нови енергийни проекти, вместо това в Плана има лобистки проекти като парогазовата централа“, заяви проф. Герджиков. Той изрази и позицията си по повод призивите за изграждане на нови ядрени мощности: „Аз споделям такова мнение, но смятам, че това не трябва да бъде позиция само на една политическа сила. Трябва да постигнем трайно съгласие, което да гарантира, че независимо от това, коя партия ще управлява България, тази цел ще бъде постигната. Една от причините да се кандидатирам за президент е да провокирам нормален и цивилизован разговор в българското общество и да обединя максимално широк кръг партии, обществени групи и граждани около такива идеи в интерес на цялото общество“.

Кандидатът за президент проф. Анастас Герджиков и кандидатът за вицепрезидент Невяна Митева днес, заедно с евродепутатът Андрей Новаков, Росен Желязков и Стоян Стоев разговаряха с граждани в Сандански. В програмата им днес са включени и срещи в Кресна и Благоевград.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
X

Атентатът в ''Света Неделя''. Лекция на проф. Вили Лилков