Проф. Асен Балтов се отказа да е депутат

OFFNews 05 април 2023 в 08:02 3235 8

Проф. Асен Балтов

Снимка Архив

Проф. Асен Балтов пръв се отказа да е депутат

Проф. Асен Балтов, който беше в листата на ГЕРБ-СДС в 23 МИР в столицата, се отказа да е депутат, още преди ЦИК да обяви имената на депутатите в 49. Народно събрание. 

Бившият шеф на "Пирогов" обяви на страницата си във фейсбук, че избира да помага на хората като лекар. 

"Взех решение да се откажа от депутатското си място, защото считам, че ще бъда по-полезен за хората и обществото като лекар - ортопед травматолог. Надявам се хората, които са ме подкрепили да не бъдат разочаровани, защото по-голяма част от тях са мои пациенти, приятели, които знаят, че каузата ми в живота е да помагам на хората, без значение дали е на болничен или парламентарен терен. Благодаря на всички за подкрепата!", обясни проф. Балтов. 

След обявяването на резултатите на 6 април ЦИК дава срок до 9 април на народните представители да се откажат или да решат откъде ще влязат в парламента, ако са избрани на две места.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

2550

8

alfakentavur

05.04 2023 в 14:11

Имаш 10 кандидати за 5 места. Хората гласуват. Петият се отказва, влиза шестият.
Ако се е отказал по неясни причини - това е "подмяна на вота". Ако е умрял и затова влиза шестият - всичко е точно.
Така ли?

"Рядко от вчера до днес си умрял"
Ъ-ъ-ъ, винаги се умира с дни наред? Няма инфаркти, инсулти, инциденти и т.н.

А от обявяването на кандидатите до излизането на резултатите са около два месеца. Значи "Рядко от два месеца до днес си умрял"
Добре :)

"Това, че нямаше преференции, не значи, че не сме искали да има."

А като сте искали как сте ги искали? Печени, пържени, варени?
Защото не са задължителни (естествено). Много повече от общия брой избиратели гласуват БЕЗ преференция. Това какво прави превенцията? Непредставителна. И защо при това положение ти е толкова важна?
Нека позная - не ти е :)

17439

7

мнение от IP

05.04 2023 в 11:10

Не става дума за умрелите, за отказалите се впоследствие по всякакви възможни уважителни причини. Ама вчера си се кандидатирал - днес се отказваш? Това е неуважение към избирателите. Рядко от вчера до днес си умрял, с извинение...По-вероятно е да си знаел, че няма да станеш народен представител. Това, че нямаше преференции, не значи, че не сме искали да има.

2550

6

alfakentavur

05.04 2023 в 10:01

Jingibi, това изобщо не е подмяна на вота. 1-2 кандидати винаги и по всякаква причина могат да отпаднат. Може да умре някой. Случвало се е. Като умре някой и се мръднат с едно място напред депутатите - по твоята логика и това е подмяна на вота.
Да, ама не :)

Значи принцове, царе, крале, императори, султани и т.н. може да абдикират - може да се откажат от монаршеското си право. Но един кандидат депутат в БГ да не може. Съвсем не отдавна един папа се отказа. Но кандидат депутати да не могат. Президенти могат да се откажат - които са избрани със 100% мажоритарен вот. Но от списъци с 5000 кандидат депутати никой да не може.

Проф. Балтов е кандидат в МИР с 19 други от неговата партия. Голямата "подмяна на вота" ако влизат първите 8 например, осмият да е 9-ият, а 5-ият да го няма.

IP, помисли. Гласуваш винаги с преференция от кога? От 2014 година, когато се въведоха преферанциите. Преди това 25 години гласувахме без преференции. И какво от това? Повечето хора не използват преференции. И?

17439

5

мнение от IP

05.04 2023 в 09:10

3alfakentavur, новини се пишат за гласувалите с преференции, защото толкова ни е политическата култура. Аз гласувам винаги с преференции. Във всяка партия има хора, на които можеш да дадеш доверие повече от други, ама за тази цел трябва да познаваш поведението им. А не да питаш приятелите един ден преди изборите "Абе, аз за кого да гласувам?" Пък специално проф. Балтов не е загуба за избирателите на ГЕРБ като депутат. Той участваше в "шоуто на колела" по пътищата на Борисов.

2550

3

alfakentavur

05.04 2023 в 08:52

За определен човек може да се говори само при гласуване с преференции. Иначе гласуваш за определена партия, не за конкретни хора. Системата е пропорционална, а не мажоритарна.
Даже и с преференцията гласуваш първо за партия и после за конкретен човек. И случаите в които някой с преференции влиза преди кандидатие пред него са толкова рядко, че винаги се пишат новини за тях.

17439

2

мнение от IP

05.04 2023 в 08:20

Мисля, че трябва да бъде забранено на кандидати за депутати да се отказват. Това е кандидатстване основно за доверие да изпратиш точно определен човек за твой представител. Иначе да направят изборите по партии, не чрез листи.

22548

1

dolivo

05.04 2023 в 08:12

Някой по-лоялен взе по-малко преференции и е редно самоотвод?

Мдааа, стандартна практика - тургаш реноме да привлече хора, отзад след него боклук някой, самоотвод, боклука в парламента.

Папайте на Гроб попарата...
 
X

Топлофикация подари 200 милиона на Ковачки