ПП-ДБ призова ЦИК да използва флаш паметта на машините срещу грешки в протоколите

OFFNews 20 март 2023 в 16:44 1959 5

Архив

Снимка БГНЕС/Надежда Пеева

Надежда Йорданова

С писмо до Централната избирателна комисия коалиция “Продължаваме промяната - Демократична България” призова данните от флаш паметта на машините за гласуване да се използват за отстраняване на технически грешки в изборните протоколи. На “Информационно обслужване” не е възложено да използват данните от техническите записващи устройства (флаш паметите) за проверка на данните от протоколите на секционните избирателни комисии.

В писмото се подчертава, че духът на решението на Административен съд-София от 24 февруари, с което той установи, че одобреният от ЦИК секционен протокол не отговаря на изискванията на Изборния кодекс, е разминаванията в данните на секционните комисии да се установяват максимално рано, като се използват и електронните данни от машините.

ИТ експертът и кандидат за народен представител от коалицията Божидар Божанов заяви: “Нелогично е наличните данни на флашките да не се използват за проверка и отстраняване на грешки. Очакваме ЦИК да възложи на “Информационно обслужване” да ползва тези данни при компютърната обработка в РИК.”

Писмото е подписано от кандидата за народен представител Надежда Йорданова, която заяви, че коалиция ПП-ДБ настоява ЦИК да организира по-добра проверка на данните при предаване на протоколите на секционните избирателни комисии в районните избирателни комисии.

“Резултатите в протоколите от преброяването на машинните бюлетини трябва да се сверяват с контролните данни във флаш паметите на машините още в РИК, а не дни по-късно при публичното им оповестяване на интернет страницата на ЦИК”, каза Надежда Йорданова.

Парламентарни избори 2023 г.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

1017

5

IvoIvo

21.03 2023 в 12:05

ЦИК тях ще ги слуша сигурно

-655

4

ob1

20.03 2023 в 18:37

От гардероба изпълзя и скелетът красимирчо :)
Ти помниш ли купувача на мадурките, сладур?

-655

2

ob1

20.03 2023 в 17:45

Ето го батко :)
Откога те чакам да кажеш кои са истинските борци с комунизма... То си ви яде отвътре и току не издържате.
Верно ли бе, ГРОБ?!? Шизофренни лъжци :)
Помниш ли кой точно макак купи мадурките, а?

-656

1

McCarthy

20.03 2023 в 17:12

НЕ на ксероксите на мадурко!