Нови методически указания на ЦИК: В Турция пак ще могат да гласуват, без да знаят български

OFFNews 26 март 2021 в 15:48 4720 0

Десетки хиляди гласоподаватели на ДПС ще бъдат допуснати да гласуват на 4-ти април, без да знаят една дума на български и без да имат връзка със страната ни. Това може да доведе до 5 допълнителни мандата за ДПС. За това предупреди евродепутатът Ангел Джамбазки, който е и водач на листите на ВМРО в Бургас и Благоевград.

Причината е решението на ЦИК за промяна на методическите указания към секционните избирателни комисии в чужбина. Според новите указания няма да се изисква подписването на декларация пред секционните комисии от гласуващите, които не са в изборните списъци, че няма да гласуват другаде. Така декларациите могат да се носят вече попълнени. Това ще доведе до по-голямо гласуване в традиционно добре организираните избиратели на ДПС в Турция.

“Затова е много важно да се изисква попълване на декларациите пред очите на избирателната комисия, както е тук. Не вкъщи, не на улицата, не да я получиш попълнена. На място!”, написа Джамбазки.

До промяна на указанията се стигна след вдигане на скандали на останалите членове на ЦИК от Ерхан Чаушев, който е представител на ДПС. Поведението му е такова, че на заседанието се стига до тъжно-комичния момент председателят на ЦИК да се обръща към него плахо с думите: „Добре, спокойно“. Доводите на Чаушев бяха, че при попълване на декларации за дописване в изборните списъци в страната няма изискване това да става пред членовете на комисията, следователно това е дискриминация, както и, че подписването в секциите ще доведе до струпване на хора в помещенията, което в недопустимо с оглед на противоепидемичните мерки.

“Сънародници, ДПС натиска мощно и много нагло. И лобира за около седемдесет хиляди турски гласа. Това са пет мандата! Пет мандата на султан Ердоган! А подлата ръка, която ДПС получи в осъществяването на целите си, е на Демократична България. Жалко, че не сме изненадани. Ще позволим ли изборният туризъм отново да определя бъдещето ни?”, алармира Джамбазки.

Той написа още, че като част от предизборната кампания у нас (и в Турция) турски и протурски ориентирани политици обикалят там, където ДПС има сериозен електорат, и говорят колко е важно да се гласува на тези избори и какво значение ще имат те за гласоподавателите им. “И с ясното съзнание, че изборите са важни, тази антибългарска партия започна своите постъпления, за да си осигури още повече гласове. Направи го чрез поправка в методическите указания на ЦИК, която, под фалшивия флаг да не стават опашки в секциите във време на пандемия, ще унищожи усилията ни да се преборим срещу фалшивите гласове от Турция, които определят нашето бъдеще”, написа още Джамбазки.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови