На изборите ще има видеозаснемане. Без камери остават секциите в чужбина и подвижните урни

Йорданка Веселинова 08 февруари 2023 в 16:37 4078 1

Архив

Снимка БГНЕС/Благой Кирилов

Видеозаснемане няма да има при подвижните секции, както и в тези в чужбина

Централната избирателна комисия (ЦИК) прие реда и условията за видеонаблюдение и видеозаснемане в изборния ден.

Такова за първи път ще има на изборите на 2 април, тъй като промените влязоха в сила с новия Изборен кодекс. Тогава депутатите символично въведоха видеонаблюдение и видеозаснемане при броенето, но оставиха ЦИК и Министерски съвет (МС) да решат как точно ще се случи то.

Днес членовете на ЦИК решиха, че МС следва технически да осигури видеозаснемането и излъчването. Резолюцията на камерите трябва да позволява разчитането и разпознаването на номерата на хартиената бюлетина, на бюлетината от машинното гласуване, както и начина, по който е гласувано.

ЦИК реши още къде няма да има камери - в секциите за гласуване с подвижна избирателна кутия, в избирателни секции в болници, домове за стари хора, в затворите и арестите, както и в други специализирани институции за предоставяне на социални услуги, в избирателни секции на плавателни съдове под българско знаме. Без видеозаснемане и ще бъдат и избирателни секции извън страната.

От секциите, в които има камери, ще има стрийм на живо и запис след края на изборния ден - при преброяването и съставянето на протокола. Устройството за видеонаблюдение се включва от председателя на СИК след обявяване на гласуването за приключило и се изключва от него след подписване на протокола на СИК от всички членове на СИК.  Записи трябва да се осигурят дори в случаите, когато по технически причини е прекъснало онлайн излъчването. След това камерите и флаш паметта трябва да се предадат на РИК.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

2099

1

Mateevk

08.02 2023 в 17:12

И защо няма да има в чужбина камери? По принцип това въобще не е законно и би трябвало условията и правилата за провеждане на вота да са еднакви навсякъде. Заслужаваме един такива избори да бъдат обявени за недействителни, та да научим как се прави. Но тук няма да се случи и пак в някои секции в някои чужбини ще има сигурно хиляди гласували.