Можем ли да очакваме избори 2 в 1 наесен

OFFNews 11 юли 2021 в 19:05 5581 0

Снимка Архив

Какво става, ако новоизбраните депутати в 46 народно събрание не успеят да съставят правителство? 

Президентът може да остави служебното правителство да управлява в същия състав. Трябва обаче да издаде нов указ за  назначаването му, защото сегашният кабинет ще подаде оставка пред народните представители, обясни експертът по конституционно право проф. Пламен Киров по бТВ. Конституцията е предвидила всички казуси, категоричен бе той. 

Ако около 20 юли президентът свика първото заседание на 46-ото Народно събрание, започва да тече времето за трите опита да се състави правителство - около месец и половина. При неуспех октомври може да има нови предсрочни парламентарни избори. Според проф. Киров процедурата може да се разтегне и да се направят избори 2 в 1 – парламентарни и президентски в един и същи ден. Според него това обаче няма да е в интерес на държавния глава Румен Радев, който ще се бори за втори мандат. 

На изпитание не е поставена Конституцията, защото тя е предвидила всички
въпроси. На изпитание са поствани всички политици, защото парламентарната

Преподавателят по конституционно право в Софийския университет доц. Наталия Киселова подчерта, че действащият президент няма право да разпусне парламента в последните три месеца от мандата си - от 22 октомври. „Тогава президентът назначава служебно правителство, но не разпуска Народното събрание“, допълни тя. 

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови