Младен Маринов и Николина Ангелкова представиха в Пирдоп социалните приоритети на ГЕРБ-СДС

OFFNews 18 март 2021 в 10:13 1285 0

В предизборната програма на ГЕРБ сериозна част заема социалната политика. Ситуацията с разпространението на пандемията от COVID-19 ни накара да сме по-гъвкави в различните политики, особено в тази, свързана с подкрепа на уязвимите групи от населението. 

Сега е времето да сме по-задружни като общество, за да се грижим за възрастните хора, за нашите баби и дядовци, заяви водачът на листата на ГЕРБ-СДС Младен Маринов. 

Заедно с областния координатор на ПП ГЕРБ за София-област Николина Ангелкова и Адриана Стоименова те участваха в Пирдоп в дискусия със социални работници за приоритетите на ГЕРБ в социалната сфера. 

Според Маринов основната насока в социалната политика през следващите 4 години е към повишаване на квалификацията и образованието, към гарантирането на равен достъп до училища, особено на децата от по-уязвимите обществени групи, към дигитализация на социалните услуги, което ще доведе до по-лесен достъп до тях. Повишаване заплатите на социалните работници също е сред приоритетите на ГЕРБ според водача на листата. 

Николина Ангелкова подчерта, че през изминалите 4 години социалната сфера е била във фокуса на управлението на кабинета на Бойко Борисов. Тя открои увеличението на минималната и средната работна заплата, както и на пенсиите. „И сега почти 2 100 000 пенсионери получиха по 50 лева добавки към пенсиите. Ако ни гласувате доверие, предвиждаме ежегодна актуализация на пенсиите и при нов управленски мандат“, каза Ангелкова.  

Тя изброи и конкретните приоритети като достигане на 2000 лева средна работна заплата и 1000 лева минимална работна заплата, предоставяне на специализирана социална услуга за отдалечените райони, нов Кодекс за социална закрила, нов Кодекс на труда и нов Закон за насърчаване на заетостта. Според нея друга цел на политиката на ГЕРБ ще бъде „всеки, който използва дадена социална услуга сам да преценява дали му е необходима или я ползва, просто защото му се полага“. 

„Професията социален работник трябва да стане професия на бъдещето, да бъде желана“, обобщи Ангелкова. 

Адриана Стоименова съобщи, че правителството на Бойко Борисов отново е удължило действието на мярката 60/40 и 80/20 за подпомагане на бизнеса в най-пострадалите от пандемията сектори. Тя отговори и на много конкретни въпроси, които й бяха поставени от социалните работници в Средногорието. 

Парламентарни избори 2021

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови