Каназирева: Античният град на Хисаря може да привлича туристи от цял свят

OFFNews Последна промяна на 18 март 2021 в 10:06 785 0

Водачът на листата на ГЕРБ-СДС Дани Каназирева, областният координатор на ГЕРБ-Пловдив област Георги Мараджиев и кандидатите за народни представители Генчо Кенаров, Николай Стаматов и Йордан Кръстанов посетиха Хисаря, където разгледаха уникални археологически паметници, както и други туристически забележителности.

„В Пловдивска област имаме огромно богатство в културно-исторически план и трябва не само да го съхраняваме, а и да го развиваме. Това ще бъде мой основен приоритет, заяви Дани Каназирева. Тя и кандидатите на ГЕРБ имаха възможност да научат повече за - Римските терми, Южна крепостна порта „Камилите“ и Североизточна ъглова кула в античния град, които ще бъдат реставрирани и консервирани по европроект, както и да разгледат новия водопиен павилон с минерална вода и обновения туристически център.

„По своята значимост и уникалност археологията тук е от световна величина. Точно затова трябва да се запази, съхрани и експонира по най-добрия начин, за да може да се показва на туристите. Хисаря има своята популярност с топлите минералните извори, но градът е и туристическа дестинация с многобройните си археологически забележителности, които трябва да покажем и на Европа, и света“, коментира още Каназирева.

Представителят на СДС в листата Йордан Кръстанов уточни, че публично-частното партньорство по отношение стопанисването и оптималната експлоатация на минералните води би ускорила развитието на този вид туризъм.

Кметът на общината Пенка Ганева обясни, че финансирането на проекта е за близо 10 милиона лева като инвестицията по Оперативна програма „ Региони в растеж“ е в размер 8 312 269 лева. Предстои обществено обсъждане на проекта, стартирането му трябва да се случи до август, а приключването – до края на 2022 година. Всички дейности по проекта са насочени към възстановяване и съхранение на археологията и архитектурата на тези уникални паметници. Ганева обясни, че Южната крепостна порта е емблемата на Хисаря. Извършването на консервация и реставрация на кулата е наложително, както за нейното укрепване и предпазване от атмосферните влияния, така и за атракцията, която тя създава като недвижима археологическа ценност. В тази връзка Мараджиев подчерта, че културно-историческите забележителности трябва навреме да бъдат съхранени, защото водят до преки икономически ползи за всяко населено място или регион, които могат да предложат подобен туристически продукт.

В края на посещението Каназирева припомни, че отделно от този проект от миналата година се работи, отново съвместно с общината, за по-доброто покритие и допълнително укрепване на храмовете на двете могили в Тракийския култов комплекс край Старосел. Тя посочи, че за целта Общинският съвет чрез Областна администрация, трябва да поиска управлението върху собствеността на имота, което се случва с решение на Министерски съвет. В момента текат необходимите процедури в Министерството на културата. 

Парламентарни избори 2021

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови