Хартиената бюлетина върна опашките и чувалите в изборната нощ

OFFNews 03 април 2023 в 10:29 1276 2

Предаване на бюлетини в София

Снимка БГНЕС

Предаване на бюлетина в Асикс Арена

Предаването на изборните книжа продължава в редица районни избирателни комисии в страната. Заради хартиените бюлетини процесът е доста по-бавен от изборите, на които се гласуваше само с машини. 

Огромна част от протоколите са сгрешени, членове на СИК бяха връщани от домовете им. Председатели на РИК от цялата страна коментираха, че последните промени в Изборния кодекс значително са усложнили съставянето на протоколите от секциите, което от своя страна забавя предаването им и въвеждането на резултатите в сайта на Централната избирателна комисия (ЦИК). 

Почти по всеки протокол се задраскваше и коригираше, заяви Цветелина Пенева, председателката на Обществения съвет на ЦИК и член на Сдружение от независими наблюдатели, по БНР, като визира проблеми с  23-та РИК в София. “Накарахме хората да броят бюлетини от машинно гласуване. Това са два вида различни бюлетини. Накарахме ги да събират, да вписват преференции. Даже при тази ниска избирателна активност, виждате какви затруднения изпитаха членовете на СИК с този протокол”, каза още Пенева рано тази сутрин. 

Заради голямото струпване на членове на секционни комисии в 23-та РИК в София в зала 1 на НДК се оформи дълга опашка. Там трябваше да бъдат отчетени резултатите от общо 631 секции, а към 7:00 часа бяха предадени протоколите на малко над 400 от тях.

Жена от опашката припадна, след което ѝ беше оказана първа помощ. По информация на БНР още няколко души са потърсили лекарска помощ в НДК. 

Междувременно от 16-та Районна избирателна комисия в Пловдив съобщиха пред БНТ, че “повече от 90% от протоколите са пълни с грешки, налага се корекция, което ни забавя”. Основното обяснение за това е, че “секционните избирателни комисии се оказаха затруднени от протокола, който трябваше да попълнят”.

Подобни проблеми имаше и в Кърджали, десетки автобуси с членове на СИК извиха опашка пред спортна зала “Бойчо Брънзов” в Бургас, където РИК приемаше протоколите и бюлетините. 

Международни наблюдатели на Организацията за сигурност и сътрудничество в Европа (ОССЕ) коментираха, че досега не са виждали толкова сложен изборен процес, предаде Нова телевизия. 

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

900

2

tulup

03.04 2023 в 12:27

Нормалността се върна.

870

1

Constanza

03.04 2023 в 11:11

Е, явно хартиените бюлетини си постигнаха целта. Новата цел на хартиената коалиция вероятно ще бъде да върне феодалния строй.
 
X

Мистерии в Хераклея Синтика