ГЕРБ: Спецов, Михайлов и Рашков да се разследват взаимно, после заедно да докладват на Радев

OFFNews 24 юни 2021 в 14:12 4100 1

Би трябвало Румен Спецов да провери Бойко Рашков. Рашков, от своя страна, трябва да провери Спецов. От трета страна, Рашков и Спецов трябва да проверят шефа на фонд "Земеделие" Михайлов. И накрая тримата заедно да отидат при Румен Радев и да му докладват. Само по този начин ситуацията може да се реши институционално.

Това заяви Тома Биков от ГЕРБ, който заедно с Георг Георгиев и Маноил Манев, даде брифинг в централата на партията. Вчера Биков обяви, че срещу шефа на ДФЗ Борис Михайлов са водени дела за данъчни измами. 

По-късно обаче говорителят на правителството Антон Кутев заяви, че Михайлов наистина е разследван и арестуван, но е осъдил прокуратура за 45 000 лв. за набеждаване. Платени са му десетки хиляди и към момента има статус "неосъждан", добави Кутев. 

Биков обясни, че няма забранени въпроси към хора, които са на публични позиции и че това не е опит за скандал, тъй като информацията им за Михайлов е придобита от медиите.  

Георг Георгиев пък обяви нови "факти около г-н Михайлов":  

"Имал е обща фирма с фалиралата и източена банка "Славяни", която през 1997 г., след като е раздала близо 15 млрд. деноминирани лева, фалира. Същият този Михайлов е съучредител на една българо-американска търговско-индустриална камара, в която всеки би се досетил, че няма нищо американско и търговско. Камарата съществува 1 година, а после е заличена от съда". 

По думите на Георгиев камарата е била управлявана от Барух Чакъров - "човек, който е бил изпълнителен директор на фалиралата авиокомпания "Балкан" и дясна ръка на Гад Зееви".

Според лидера на МГЕРБ общото между "Славяни", Българо-американска търговска камара и "Балкан" е Борис Михайлов. "Не че твърдим, че ги е фалирал, но е резонен въпросът трябва ли да се тревожим за българското земеделие и за ДФЗ. Още едно сдружение, наречено "Темплиери", в което Михайлов е фигурирал, също е закрито", посочи той.  

Манев поиска да се поговори и за "богаташи в това правителство". "Г-н Рашков (министърът на вътрешните работи Бойко Рашков - бел. ред.) продължава да дължи отговори за едни имоти. Повече от 19 имота за милиони на един държавен служител", каза още Манев. 

Относно изнесените данни от Рашков за опити за контролиран вот Биков заяви, че от ГЕРБ не се разпознават и "ако Рашков е мъж, да излезе и да каже какво има предвид, а не да се прави на интересен". 

По думите на Манев е "лудост" министърът да получава сигнали, да ги реализира и да прави разследвания. "Това не е нормално, той няма функции по оперативната работа в МВР. Да привиква действащи следователи няма нищо общо с функциите му", добави още Маноил Манев.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови