ГЕРБ и БСП в "позиционна война" за евровота

OFFNews Последна промяна на 16 април 2014 в 09:39 4438 8

ГЕРБ и БСП в
Делът на респондентите, които дават своята подкрепа за ГЕРБ е 21,8%, а за БСП – 21,0%

Ако регистрираните в последните няколко проучвания тенденции се запазят до изборния ден, бихме могли да очакваме представителство в Европейския парламент да получат между 3 и 6 формации.

Това показват резултатите от проучване, проведено в периода 1-12 април 2014 г., на Института за модерна политика (ИМП).

Както и в предходните проучвания на ИМП в периода ноември 2013 –март 2014 г., отново се регистрира на практика паритет между двете водещи политически сили – БСП и ГЕРБ. За разлика от предходните ни проучвания обаче, в които лека преднина, варираща между 0,5 и 1 на сто, се регистрираше за БСП, в настоящето минимална преднина от 0,8 % има ГЕРБ.

Делът на респондентите, които дават своята подкрепа за ГЕРБ е 21,8%, а за БСП – 21,0%. Това показва, че „позиционната война” между двете политически сили все още не е преминала в отчетлива тенденция на спад или растеж в подкрепата за тях.

За останалите политически сили проучването регистрира следните дялове: 7,3% за „България без цензура”-ВМРО-ЗНС (за сравнение: по данни на ИМП - 5% през декември м.г., 5,6% през януари т.г., 8% през февруари т.г.). Към настоящия момент тази декларирана електорална подкрепа отрежда сигурно присъствие на формацията в бъдещия състав на Европейския парламент.

5,1% за ДПС - следва да се има предвид доказаният капацитет на ДПС да мобилизира своите избиратели, което предполага, че реалният изборен резултат на ДПС ще надхвърли декларираната от респондентите към настоящия момент подкрепа. 4,1% за „Атака” - известният ръст в подкрепата за формацията, който регистрира проучването, най-вероятно се дължи на нейната повишена политическа активност в контекста на събитията в Украйна и лансираните законодателни идеи, свързани с доходите и борбата срещу монополите.

Шансовете на формации като „Атака“, АБВ и Реформаторския блок в случай, че запазят сегашните нива на електорална подкрепа, ще зависят пряко от избирателната активност и биха се оказали в по-благоприятна позиция при по-ниска активност.

Прогнозата на института е, че между 2,4 млн. и 2,7 млн. избиратели ще гласуват на 25 май. 

Според данните от проучването не се наблюдава развитие в електоралната подкрепа за НФСБ, който получава подкрепата на 1,2% от респондентите. В проучването се регистрира и електорално присъствие в размер на около и под 0,5% на формации като „Синьо единство”, „Глас народен”, КОД-Антония Първанова, Илиана Раева, Партия „Зелените”.

За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

17.04 2014 в 07:41

Във всички евро държави резултатът на изборите еднакъв .Винаги се сменят сини и червени основни партии ,и винаги разликата е незначителна и като гледам никой не гласува ,а толкова много гласове пдадени,половина България в чужбина,другите вече живеят на село на пенсията на бабите си спрели са им тока и ,никой не гласува платени агенти ходят по сто пъти да пускат бюлетини,има и идиоти които избират вече избрани пионки на израелското гестапо,...погребват България!!!

17.04 2014 в 04:28

Пак се лансира уж двуполюсен модел ,но политиката е същата- колониална и заробваща. София не е България .
Само АТАКА предлага истинска промяна.
Алфа тв - истината е една

17.04 2014 в 00:59

ХАйде сега ОФФНюз да си попитат източника по следните въпроси: 1. Колко души са взели участие в изследването. 2. на каква възраст са. 3. по поръчка на кой е направено това изследване. 4. от къде пък се взеха тия ИМП?
а че е нагласено тое ясно. ББ и РБ няма нужда да плащат на който и да било. И без тая сТъкмистика червените са на буището. Но нека да се закопават още, нека малко име за това дето ни тровят живота вече 25 години. Не ГЕРБ, а БКП е било до сега 25 години в политиката и още 45 преди това. Те са в основата на това сега да живеем по този начин. Сбъркания модел създаден от башиците на сегашните комунисти.

16.04 2014 в 13:37

Добре, де... Как така всички социолози в БГ са платени от БСП и ББЦ? РБ и ГЕРБ не можаха ли да извадят някой лев, че да чуем различно социологическо проучване? Истинско, според тях. Такова, за което Радан Кънев и Бойко Борисов да кажат "ето, това е истинско социологическо проучване". Е, няма и няма... Проблемът не опира до парите. ГЕРБ нямат пари да си поръчат едно добро социологическо проучване??? Моля???? Хм... Тогава какъв е изводът? Че колкото и да не ви се харесва, явно проучването е реално.

16.04 2014 в 13:23

Ей сега, още утре ще ида да гласувам за лудите от "Атака" - трябва чавка да ми е изпила акъла!!! Те са национални предатели, а не националисти - дупят се на Доган и целуват задните части на Путин, ама че националисти!!!

16.04 2014 в 11:25

Този ИМП е изключително подозрително явление. Не може да се преживяваш едновременно като 1. партия; 2. тинк-танк; 3. социологическа агенция; 4. нещо друго. Ако не друго, това е очевиден конфликт на интереси. За прогнозите няма какво да се каже - данните на социологическите агенции в България показват само кой им е платил изследването. Нищо друго.

16.04 2014 в 10:49

Тези социолози трябва да са членове на ръководството на България без цензура , за да ги слагат "трета сила". Трябва да си голям сбърканяк, за да не се усетиш какво навеждане и изненада отзад е Бсп, Герб и Дпс. Да, има стадо олигофрени, но то намалява. А при това смятам негласуващите българи да са достатъчно благоразумни да изберат ПП АТАКА пред останалите партии, защото те са единствените останали "на пазара" на политиката ни, иначе отсичаме за пореден път корен под стеблото на България. Дори да не им е скъпа икономиката, редно е да им е скъпа самата България, която би оцеляла от турците единствено, ако ПП АТАКА е на власт. Не сте попадали повечето в турски район, иначе бихте гласували непременно и не би било за БСП, Герб и ДПС, които са си заедно през последните години! Уверявам ви! В редица български градове вече се говори официално на турски в магазините, като си купуваш хляб. Работата е по- сериозна, отколкото изглежда. А тя изглежда много сериозна!

16.04 2014 в 10:37

Не вярвам на платени агенции, които се опитват да из-манипулират и малкото разум останало у българина...Вярвам, че АТАКА ще води пред останалите псевдо- патриоти, защото те са единствените,единствената автентична патриотична партия в България...всички останали са пародия на националисти, националисти, които жаждата за власт и пари ги води напред и все се намират хора- заблудени от медийното налагане...