ГЕРБ и БСП в "позиционна война" за евровота

OFFNews 16 април 2014 в 09:39 5428 8

ГЕРБ и БСП в
Делът на респондентите, които дават своята подкрепа за ГЕРБ е 21,8%, а за БСП – 21,0%

Ако регистрираните в последните няколко проучвания тенденции се запазят до изборния ден, бихме могли да очакваме представителство в Европейския парламент да получат между 3 и 6 формации.

Това показват резултатите от проучване, проведено в периода 1-12 април 2014 г., на Института за модерна политика (ИМП).

Както и в предходните проучвания на ИМП в периода ноември 2013 –март 2014 г., отново се регистрира на практика паритет между двете водещи политически сили – БСП и ГЕРБ. За разлика от предходните ни проучвания обаче, в които лека преднина, варираща между 0,5 и 1 на сто, се регистрираше за БСП, в настоящето минимална преднина от 0,8 % има ГЕРБ.

Делът на респондентите, които дават своята подкрепа за ГЕРБ е 21,8%, а за БСП – 21,0%. Това показва, че „позиционната война” между двете политически сили все още не е преминала в отчетлива тенденция на спад или растеж в подкрепата за тях.

За останалите политически сили проучването регистрира следните дялове: 7,3% за „България без цензура”-ВМРО-ЗНС (за сравнение: по данни на ИМП - 5% през декември м.г., 5,6% през януари т.г., 8% през февруари т.г.). Към настоящия момент тази декларирана електорална подкрепа отрежда сигурно присъствие на формацията в бъдещия състав на Европейския парламент.

5,1% за ДПС - следва да се има предвид доказаният капацитет на ДПС да мобилизира своите избиратели, което предполага, че реалният изборен резултат на ДПС ще надхвърли декларираната от респондентите към настоящия момент подкрепа. 4,1% за „Атака” - известният ръст в подкрепата за формацията, който регистрира проучването, най-вероятно се дължи на нейната повишена политическа активност в контекста на събитията в Украйна и лансираните законодателни идеи, свързани с доходите и борбата срещу монополите.

Шансовете на формации като „Атака“, АБВ и Реформаторския блок в случай, че запазят сегашните нива на електорална подкрепа, ще зависят пряко от избирателната активност и биха се оказали в по-благоприятна позиция при по-ниска активност.

Прогнозата на института е, че между 2,4 млн. и 2,7 млн. избиратели ще гласуват на 25 май. 

Според данните от проучването не се наблюдава развитие в електоралната подкрепа за НФСБ, който получава подкрепата на 1,2% от респондентите. В проучването се регистрира и електорално присъствие в размер на около и под 0,5% на формации като „Синьо единство”, „Глас народен”, КОД-Антония Първанова, Илиана Раева, Партия „Зелените”.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови