Все по-малко хора искат предсрочни избори

Елица Мартинова 21 октомври 2013 в 12:17 4693 25

Икономически и политически индекс за октомври от
Икономически и политически индекс за октомври от "Галъп"

„Перспективата за предсрочни избори намалява и усещането. Усещането, че изборите ще бъдат предсрочни, като че, ли намалява, а с това и делът на онези, които твърдят, че са необходими предсрочни избори.“

Това заяви на пресконференция в понеделник Първан Симеонов от „Галъп“, на която бе представено проучване за политическия и икономически индекс през октомври.

Симеонов обаче подчерта, че за отчитането на подобна тенденция е необходимо да се проследят данните и за ноември.

Изследването е направено в периода между 3 и 10 октомври сред 1013 души.

Резултатите от проучването показват, че българското общество е разделено на две по въпроса със съдбата на кабинета "Орешарски". На въпроса дали правителството трябва да подаде оставка равен брой анкетирани - по 41 %, са отговорили с "да" и с "не". Изследването показва, че половината от гражданите на възраст между 18 и 55 г. желаят Орешарски да подаде оставка. Кабинетът разчита на сериозна подкрепа у българите над 55-годишна възраст, 62% от които смятат, че правителството трябва да продължи работа.

41% са и запитаните, които подкрепят антиправителствените протести, докато неодобрение срещу демонстрациите против кабинета са изразили 45% от запитаните. Едва 27% от гражданите подкрепят контрапротестите, а срещу тях са се обявили 56%.

Значителен е броят на хората в проучването, които са категорични, че не биха участвали в протестите срещу правителството. Над две трети от анкетираните - 68%, са заявили, че не биха се включили в демонстрациите против кабинета. Готовност за участие са обявили 22% от участниците в изследването.

„Вече четири месеца се произвежда сходна картина на обществените нагласи, има известна стабилизация след период на скандали в месеца след изборите.  Това по никакъв начин не отменя високата степен на обществена тревога, а протестният потенциал остава висок“, коментира Симеонов.

Ако изборите бяха днес, левицата щеше да регистрира най-голяма подкрепа, сочи проучването. За БСП биха гласували 22,3%, а ГЕРБ ще остане втора политическа сила с 19,2% от гласовете. На трето място традиционно се нарежда ДПС с 6%. Четвъртата партия, която би влязла в парламента, ако изборите бяха днес, е обединението Реформаторски блок, за което биха гласували 5,7%.

Първан Симеонов и Димитър Ганев от "Галъп" обаче уточниха, че в идните месеца  на политическата сцена най-вероятно ще се появят и нови участници като формацията на Николай Бареков.

Разправиите на депутатите в пленарна зала са повлияли негативно върху доверието в Народното събрание и през октомври то пада до 15%. От „Галъп“ отбелязват, че нивата на доверие в институцията наподобяват тези в най-благоприятния период от мандата на Тройната коалиция и най-трудните моменти от управлението на Борисов.

Доверието в правителството е 30%, а недоверието – два пъти по-високо.

Изследваните нагласи през октомври показват, че одобрението за председателя на БСП Сергей Станишев е по-високо от това за експремиера Борисов. На Станишев доверие имат 27,5% от запитаните, а на Борисов – 22,2% от участниците в проучването. За сметка на това недоверието за председателя на БСП – 62,9%, също е по-високо от това за Борисов – 59,7%.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

 
X

Да помогнем на украинските деца!