Quantcast

Все по-малко хора искат предсрочни избори

Последна промяна на 21 октомври 2013 в 12:17 3928 25

Икономически и политически индекс за октомври от
Икономически и политически индекс за октомври от "Галъп"

„Перспективата за предсрочни избори намалява и усещането. Усещането, че изборите ще бъдат предсрочни, като че, ли намалява, а с това и делът на онези, които твърдят, че са необходими предсрочни избори.“

Това заяви на пресконференция в понеделник Първан Симеонов от „Галъп“, на която бе представено проучване за политическия и икономически индекс през октомври.

Симеонов обаче подчерта, че за отчитането на подобна тенденция е необходимо да се проследят данните и за ноември.

Изследването е направено в периода между 3 и 10 октомври сред 1013 души.

Резултатите от проучването показват, че българското общество е разделено на две по въпроса със съдбата на кабинета "Орешарски". На въпроса дали правителството трябва да подаде оставка равен брой анкетирани - по 41 %, са отговорили с "да" и с "не". Изследването показва, че половината от гражданите на възраст между 18 и 55 г. желаят Орешарски да подаде оставка. Кабинетът разчита на сериозна подкрепа у българите над 55-годишна възраст, 62% от които смятат, че правителството трябва да продължи работа.

41% са и запитаните, които подкрепят антиправителствените протести, докато неодобрение срещу демонстрациите против кабинета са изразили 45% от запитаните. Едва 27% от гражданите подкрепят контрапротестите, а срещу тях са се обявили 56%.

Значителен е броят на хората в проучването, които са категорични, че не биха участвали в протестите срещу правителството. Над две трети от анкетираните - 68%, са заявили, че не биха се включили в демонстрациите против кабинета. Готовност за участие са обявили 22% от участниците в изследването.

„Вече четири месеца се произвежда сходна картина на обществените нагласи, има известна стабилизация след период на скандали в месеца след изборите.  Това по никакъв начин не отменя високата степен на обществена тревога, а протестният потенциал остава висок“, коментира Симеонов.

Ако изборите бяха днес, левицата щеше да регистрира най-голяма подкрепа, сочи проучването. За БСП биха гласували 22,3%, а ГЕРБ ще остане втора политическа сила с 19,2% от гласовете. На трето място традиционно се нарежда ДПС с 6%. Четвъртата партия, която би влязла в парламента, ако изборите бяха днес, е обединението Реформаторски блок, за което биха гласували 5,7%.

Първан Симеонов и Димитър Ганев от "Галъп" обаче уточниха, че в идните месеца  на политическата сцена най-вероятно ще се появят и нови участници като формацията на Николай Бареков.

Разправиите на депутатите в пленарна зала са повлияли негативно върху доверието в Народното събрание и през октомври то пада до 15%. От „Галъп“ отбелязват, че нивата на доверие в институцията наподобяват тези в най-благоприятния период от мандата на Тройната коалиция и най-трудните моменти от управлението на Борисов.

Доверието в правителството е 30%, а недоверието – два пъти по-високо.

Изследваните нагласи през октомври показват, че одобрението за председателя на БСП Сергей Станишев е по-високо от това за експремиера Борисов. На Станишев доверие имат 27,5% от запитаните, а на Борисов – 22,2% от участниците в проучването. За сметка на това недоверието за председателя на БСП – 62,9%, също е по-високо от това за Борисов – 59,7%.

За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

21.10 2013 в 21:15

Между ушите на Ханкур цари пълен вакууум. Дори Тиквоча изглежда умен в сравнение с него. От един дол скапани дренки и двамата.

21.10 2013 в 16:29

НЕ ПО-НОРМАЛНА, А НОРМАЛНАТА ЧАСТ ОТ ОБЩЕСТВОТО! ОСТАВКА!!!

21.10 2013 в 16:27

Аз съм едно от тези лумпенчета и наркоманчета, които с цялото си сърце подкрепят протеста срещу това вредно правителство!!! Аз съм една от многото български майки, чиито деца заминаха да учат в чужбина и успешно се реализираха там!!! Но имам ли вина, че страната ни трябва да се оправи и тези деца да се върнат тук!??

21.10 2013 в 15:15

56% не одобряват контрапротестите. Факт според Галъп, като се знае чия креатура са възможно е процента да стигне 70% реално. Кокко процента одобряват атаките срещу президента не пита Галъп. Колко процента одобрява активните мероприятия на Бареков. Няма данни. Но лекинко подготвят публиката, че щял да се появи в следващите месеци като фактор. Я се появи, я не. Това проучвания ли са или приказки.

21.10 2013 в 15:08

Колко % според Галъп подкрепят правителството на Орешарски. Колко % са доволни от политиката на правителството Орещарски. Колко % са доволни от кадровите промени и очакваните съкращения в администрацията. Колко % одобряват броя на създадените от правителството работни места. Колко % от бизнеса одобрява мерките на правителството за подобряване на бизнес климата и не на последно място колко процента от населението на страната одобрява социалната политика на правителството. Такива въпроси Галъп не задава, защото отговорите им няма да са лицеприятни. Останалото са приказки. С колко например се е увеличило или намаляло доверието в кабинета или парламента. Данни за това няма.

21.10 2013 в 14:20

Комунетата само себе си могат да заблудят с тези поръчкови социологии. Мафията е силна в БГ, но все пак не сме в началото на миналия век - нито ние ще се примирим, че това е единственият начин на живот в БГ, нито Европа ще допусне чак такова беззаконие в границите си. Тези проценти за Реформаторите да не са с изместена десетична точка, а? Аз поне така се надявам да стане, ако са честни изборите.

21.10 2013 в 14:15

Потресаваща е наглостта, с която журналисти, социолози, политици и други слуги на олигархията се опитват да размият народния гняв! Изненадан съм от заглавието, което ОФФ нюз са сложили на тая новина. Дори скалъпените проценти на червивите Галъп дават 41% за оставка на Боклушарски и 41% против. ОТ заглавието излиза едва ли не, че дори и малкото хора, които са искали оставка, вече намаляват и подкрепят правителството! ГНУС! Скоро ще ви сверим часовниците!

21.10 2013 в 14:14

Ти като знаеш що е туй "комунист", защо не кажеш и на нас?

21.10 2013 в 14:09

Като не знаеш що е туй комунист, много ти е зле работата. Пък не знам - може и да си малко номенклатурче, та да си се облажил от тях.

21.10 2013 в 14:04

Изобщо не се знае дали другат аседмица няма да е тотално различен резултата, нема нужда да се впрягаме или ликуваме!