Ако евроизборите бяха днес: БСП малко преди ГЕРБ, Бареков на трето място

OFFNews 09 март 2014 в 09:45 7733 33

Ако евроизборите бяха днес: БСП малко преди ГЕРБ, Бареков на трето място

Ако изборите за Европейски парламент бяха днес, най-много избиратели биха гласували за БСП – 18,8%. Това показват данните от проучване на обществено-политическите нагласи през февруари на Института за модерна политика, цитирани от БГНЕС.

Според резултатите от проучването на второ място би останала ГЕРБ с 18% от гласовете, а на трето място е политическият съюз България без цензура-ВМРО-ЗНС с 8% от гласовете.

Следват ДПС с 4,3%, АБВ с 3,9%, Реформаторския блок с 3,6%, „Атака“ с 3% и НФСБ с 1,2%.
Подкрепата за политическия съюз, оглавяван от Николай Бареков, е нараснала с повече от 2% в рамките на месец, става ясно от проучването на ИМП. Увеличава се и доверието на избирателите към АБВ и „Атака“ в сравнение с януари.

В същото време подкрепата за Реформаторския блок намалява, отчитат от ИМП. През януари за Реформаторския блок са изразили готовност да гласуват 4,5% от участниците в проучването. Месец по-късно те са 3,6% от избирателите.

Подкрепата на ДПС от 4,3% е в рамките на традиционното влияние на партията, като трябва да се отбележи обаче доказаният вече потенциал за предизборна мобилизация на партията, посочват от Института.

Около и под 1% е делът на гласоподавателите за партия „Зелените“, партията на Светльо Витков „Глас народен“ и непартийното Движение „Модерна България“.

Данните от проучването показват, че 11,5% от гласоподавателите все още не са решили за кого ще гласуват на предстоящите избори, а цели 25,7% са обявили, че не възнамеряват да гласуват.

Според ИМП ако тенденцията, регистрирана в последните проучвания, се запази до изборния ден, можем да очакваме в Европейския парламент да влязат между 3 и 5 формации.

Към проучването е включен и въпросът за предпочитанието на избирателите между членството на България в ЕС и създавания от Русия Евразийски съюз. 68,9% от участниците в проучването са посочили, че избират ЕС, 16,5% са предпочели Евразийския съюз, а 14,6% от тях не биха избрали нито една от двете възможности.

В същото време 20,7% от избирателите са на мнение, че България трябва да предоговаря условията за членство в ЕС. 7,9% от участниците в проучването са за запазване на установените условия и изисквания, а 4,4% смятат, че България трябва да има по-активна линия в ЕС.

Три четвърти от избирателите подкрепят идеята за провеждането на референдум за избирателната система заедно с европейските избори, а 24% от избирателите не подкрепят тази идея.

Повече от половината участници в проучването са за въвеждането на задължително гласуване – 58,2%, а 35,1% отхвърлят тази идея.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

 
X

Да помогнем на украинските деца!