Без втора доза няма да има и ваксинационен сертификат

Извънредната епидемична обстановка най-вероятно ще бъде продължена и през месец май, предупреди д-р Ангел Кунчев

OFFNews 09 април 2021 в 08:28 2531 0

Без поставена втора доза на ваксина за КОВИД-19 човек няма да получи ваксинационен сертификат, с който евентуално да пътува без усложненията на изисквания за PCR тестове и карантиниране в други страни. Това заяви доц. д-р Ангел Кунчев, главен държавен здравен инспектор, пред БНТ тази сутрин. Той допълни, че само с една доза защитата не е пълна.

Според него ако се говори за рискове от сериозни странични реакции при ваксината на "Астра Зенека", става въпрос най-вече за жени на възраст под 30 години, с наднормено тегло, "тежки пушачки, приемащи контрацептиви". Той допълни, че при същата група има "хиляди пъти повече рискове", ако се разболеят от КОВИД-19.

Според д-р Кунчев "не се налага предварителна медикаментозна подготовка" преди ваксинация, имайки предвид риска от кръвоизливи при медикаменти за разреждане на кръвта, приемани заради опасения от тромбози вследствие ваксината. Кунчев беше категоричен, че "не е работа на пациента да решава какво да пие", преценката е работа на лекаря.

Извънредната епидемична обстановка най-вероятно ще бъде удължена и през месец май, прогнозира Кунчев и допълни, че данните на този етап не показват затихване на епидемията през април. Сега е обявена извънредна епидемична обстановка до 30 април.

"Раничко е да се успокоим. Основният ни проблем няма да е доставките на ваксини, а достигането на 70% ваксинирани", каза още главният държавен здравен инспектор.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

Няма коментари към тази новина !