Ексклузивно Най-близкият съратник на Стивън Хокинг проф. Томас Хертог в студиото на OFFNews (видео)

14 сигнала в ЦИК до 11 ч. за дребни нарушения

OFFNews 25 май 2014 в 11:48 2128 0

ЦИК

От началото на изборния ден до 11 ч. в Централната избирателна комисия (ЦИК) са постъпили 12 жалби и 14 сигнала, отчете Камелия Нейкова, говорител на комисията.

Оплакванията са за дребни нарушения и са еднотипни - че има пусната в избирателната кутия бюлетина, без да е откъснат отрязъкът в долния десен ъгъл. Допуснато е пускане на бюлетина, без да има втори печат от секционната избирателна комисия, недобро откъсване на бюлетината от кочана с бюлетини", уточни тя.

Има и сигнали, че не се проверя не се сверяват документът за самоличност на избирателя, преди да му бъде предоставена бюлетина за гласуване, както и за разлепени агитационни материали около секциите

Повечето от тези жалби и сигнали били от компетентността на съответната районната избирателна комисия и ЦИК ще ги препратят там.

Когато сигналът е свързан с някакво действие, извършено от член на секционна избирателна комисия, като например - допускането в избирателна кутия да попадне бюлетина без откъснат отрязък с номера на бюлетината в долния десен ъгъл, това не прави гласа недействителен, така че избирателите да не се притесняват, напомни Нейкова.

Има и група сигнали, свързани с разкриване на тайната на вота, т.е. членове на секционно-избирателна комисия са отворили бюлетината, преди тя да бъде пусната в избирателната кутия.

"Това е недопустимо. В тези случаи избирателите са допуснати повторно да гласуват, като им е предоставена нова бюлетина", казаха от ЦИК.

Те призоваха членовете на секционните избирателни комисии да не бързат, а да внимават, за да може избирателите спокойно и правилно да гласуват, за да няма неточности при преброяване на бюлетините, след края на изборния ден.

"Изборният ден приключва в 19.00 часа. Ако в този час пред избирателните секции има избиратели, които не са гласували, те предоставят своите документи за самоличност на избирателната комисия, която ги допуска за гласуване, но не по-късно от 20.00 часа", припомниха от Централната избирателна комисия.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
X

Най-близкият съратник на Стивън Хокинг проф. Томас Хертог е в подкаста на OFFNews