Вижте първия български електромобил

OFFNews 05 септември 2018 в 15:12 5320 0

Снимка МИ-Пресцентър

Шосейна версия на първия български електрически автомобил, състезателен автомобил и концепция за мултифункционален и компактен градски електромобил, който е планирано да се произвежда у нас и да се изнася в чужбина, представи днес собственикът на „Син карс интернешанъл" инж. Росен Даскалов.

По думите му новият L City е изцяло насочен към бъдещето и затова от него ще се предлага единствено електрическа версия.

Към днешна дата общият брой на регистрираните електрически и хибридни превозни средства в страната от всички категории е 6808 бр. От тях леки автомобили изцяло електрически са 554 бр., което е ръст от над 600% за последните 5 години, посочи заместник-министърът на икономиката Лъчезар Борисов при представянето на първия по рода си български електрически автомобил.

Зам.-министър Борисов посочи, че автомобилното производство е един от приоритетните високотехнологични сектори с голям потенциал за развитие на експорта, заетостта и регионалната икономическа активност. „Около 170 компании произвеждат части и системи за основните автомобилни производители и генерират заетост за над 40 000 души в България", каза още той.

Борисов подчерта, че производството на български електромобил е сред приоритетите и изцяло съответства на насоките на провежданата икономическа политика за насърчаване на инвестициите в нови иновативни производства при осъществяването на Иновационната стратегия за интелигентна специализация, както и за развитие на електрическата мобилност у нас.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови