Ваучерите за храна стават електронни

OFFNews 21 септември 2023 в 08:27 8170 0

ваучери
Ваучери за храна.

От 1 януари хартиените ваучери за храна стават електронни.

Ще има преходен период от шест месеца - до 1 юли догодина, през който ще действат едновременно както ваучерите на хартия, така тези на електронен носител.

"Дигитализацията на ваучерите за храна беше доста дългоочаквана от работодателите и потребителите, тъй като след пандемията много от служителите продължават отчасти да работят от вкъщи или от разстояние. Самото предоставяне на хартия беше затруднено поради това. Освен това, все пак сме в XXI век. Потребителите вече са свикнали с разплащанията с карта. Навлизат все повече мобилните и безконтактните разплащания", коментира пред БНР Таня Обущарова, главен секретар на Асоциацията на операторите на ваучери за храна в България.

Дигитализацията ще улесни потребителите и ще подобри многократно клиентското изживяване с използването на съвременен модерен инструмент, който може да е във вид на карта, но и изцяло виртуален като приложение.

"Ще има възможност ваучерът да бъде на физически носител, тоест на карта, или изцяло виртуален, в някакво мобилно приложение. Това ще зависи вече от избора, от предпочитанията на всеки конкретен работодател. България е последната държава в ЕС, в която това се случва."

Електронният ваучер ще може да се използва частично, дори за минимална покупка. Сега сумата, посочена на хартиения ваучер, трябва да бъде изразходена изцяло, защото в търговските обекти не се връща ресто.

"Това ще е едно от основните предимства на електронните ваучери - потребителите ще могат да ги използват за конкретна сума, за конкретна покупка. Ще може да пазарувате както за по-малки суми - за кафе, закуска, така и за по-големи суми, но няма да трябва да използвате кръгла сума, както беше досега. Както и досега, от ваучерите за храна няма да могат да се теглят средства в брой и да се връща ресто на касата."

В България системата съществува от около 20 години и е строго регулирана от Министерството на финансите (МФ) и Националната агенция за приходите (НАП). Всяка година с държавния бюджет се определя годишна квота за ваучерите за храна, която регулира и размера на пазара. Тази година тя е 1,4 милиарда лева - тоест до този размер могат да бъдат издавани ваучери за храна. Освободени от облагане с данък са до 200 лева месечно на работник.

"По принцип увеличението зависи както от възможностите на работодателите, така и от държавния бюджет, именно заради тази квота. Постепенно в последните години тази сума нарасна значително. Спрямо покупателната способност на потребителите и растящата все още инфлация при храните - може би може да се очаква в следващите години тази сумата от 200 лева за индивидуален потребител да се промени, да нарасне."

Ваучерите ще могат да се използват в магазините, където има ПОС терминал или в онлайн магазин за хранителни продукти.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
X

Мистерии в Хераклея Синтика