Топлофикациите искат до 332% поскъпване на парното и топлата вода

OFFNews 26 май 2022 в 12:51 5128 2

парно
Парното ще поскъпне драстично от 1 юли.

Поскъпване на парното и топлата вода между 29 процента в София и 332 на сто във Велико Търново са поискали топлофикационните дружества. Това става ясно от публикуваните заявления на дружествата на страницата на енергийния регулатор.

„Топлофикация-Варна“ е внесла предложение за 116% по-висока цена, а „Топлофикация-Бургас“, както и дружеството в Плевен – почти 170%.Точните проценти бяха опявени след като в парламента ГЕРБ постави въпроса защо са заличени точните проценти за поскъпването, което предлагат дружествата от сектора.

Изчисленията им обаче са правени още през март и не отчитат както отпуснатите компенсации от държавата, така и спрените доставки на природен газ от Русия, което промени цените на горивото.

Преди седмица един от членовете на регулатора - Александър Йорданов бе изслушан в парламентарната енергийна комисия за исканията на компаниите.

"Да, има искания за увеличение. Няма искания за намаление на цени. Всякакви коментари по повод ценовите заявления, преди ние да сме отчели и резултата от компенсациите, които дружеството са получили, по-скоро биха изкривили представата на обществото по отношение на това какви ще бъдат цените", каза той пред народните представители.

Ден по-късно за възможен двуцифрен скок на парното и топлата вода от 1 юли предупреди и енергийният министър Александър Николов.

"Топлофикационните дружества са с различен модел на работа, съответно различен ефект ще има върху крайната цена, тъй като ефективността на управлението и начинът на работа на самите технологични решения са различни. Когато природният газ е повишен няколко пъти, колкото и тежко да звучи, повишение от няколко десетки процента не е неочаквано. Дали ще се търсят решения, които да компенсират потребителите - със сигурност. Със сигурност това ще бъде коментирано на ниво МС, и ниво вицепремиер - премиер", посочи министърът, цитиран от БНР.

Предстои енергийният регулатор да излезе със свои изчисления с колко ще се променят цените на електро- и топлоенергията от юли.

По неофициална информация се очаква токът за бита да поскъпне с около 3-4 процента, а цените на парното и топлата вода средно за страната да се увеличат с около 40 на сто.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

10298

2

AntiZ

26.05 2022 в 16:21

Направо да го вдигнат 1000%! Идиоти!

5827

1

pisnamiotmutri

26.05 2022 в 13:32

А кое е налагало увеличаването след като дори не са били още проблемни цените на газа и е нямало война..