Средно с 14% ще намалее цената на парното за предстоящия сезон

OFFNews Последна промяна на 04 юни 2020 в 14:19 3663 2

Средно с около 14% ще бъде по-ниска цената за топлинна енергия за предстоящия есенно-зимен отоплителен сезон, в сравнение с предходния.

Това обяви председателят на Комисията за енергийно и водно регулиране доц. Иван Иванов по време на брифинг по повод вчерашните данни, че се готви вдигане на цената на парното в много градове в страната.

Намаляват с 15% цената на парното за София и за Плевен. Поевтиняването с около 13% е за Враца и Велико Търново, Бургас, Варна и Разград, добави той. 

Цената на тока намалява средно с 0,5% за страната. 

Иванов каза, че е манипулативно да се твърди, че КЕВР вдига цената на парното в момент, в който природният газ е рекордно евтин. Той обясни, че е коректно да се сравняват прогнозната годишна цена за сезон 2020-2021 г. с тази от сезон 2019-2020 г. В София, например, това означава 81 лева срещу 95.64 за мегаватчас.

"Объркването настъпи, тъй като беше сравнена месечната цена за месец май с прогнозната годишна цена за топлинна енергия, която трябва да бъде валидна от 1 юли 2020 до юни 2021 година. По този начин беше направено внушение у хората, че те ще заплащат за парно отопление с 22 % по-висока цена. От математиката е известно, че когато се прави сравнение, то трябва да бъде направено между две еднородни величини. Когато се сравнява годишна прогнозна цена, тя трябва да бъде сравнена с предшестващата годишна цена", обясни председателят на КЕВР. 

Той призова хората да бъдат спокойни. 

Иванов заяви, че на 10 юни КЕВР ще излезе с решение за намалението на цената на парното от 5 август 2019 г. до 31 март 2020 г. След това  решението ще бъде пратено на "Булгаргаз" - крайните потребители да получат надвзетите суми в рамките на изравнителните сметки. 

Относно изказването по-рано днес на министър-председателят Бойко Борисов, че мандатът на председателя и на членовете на КЕВР е изтекъл и регулаторът прави глупости, защото намалението на цената на природния газ е намаляла с 42%, Иванов каза, че мандатът им е изтекъл на 2 април, но докато не се избере нов състав, те продължават да изпълняват функциите си.  

"За изминалите 5 г. сме изпълнявали законите на страната и сме спазвали подзаконовата нормативна уредба. Всички решения са в обществен интерес", категоричен е председателят на енергийният регулатор. 

На въпрос: Защо цените не са на месечна, а на годишна база? Иванов обясни, че - исторически 94% от абонатите на парно отопление са на прогнозен годишен отчет. При тях е невъзможно месечно отчитане на топлинното потребление. През 2027 г. всички абонати на парно трябва да преминат към топломери, които позволяват дистанционно отчитане. Тогава ще има месечен отчет на топлинна енергия не само от Топлофикация София, но на всички в страната.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови