Топлофикациите ще кажат колко пари ще връщат през юли

OFFNews 26 май 2020 в 21:47 3765 2

Иван Иванов

В средата на юли топлофикациите на природен газ трябва да обявят сумите, които ще възстановят на абонатите заради поевтиняването на синьото гориво с 40 %. Това ще стане със задна дата от август миналата година да края на март 2020. Ще стане чрез изравнителните сметки за изминалия отоплителен сезон, съобщи пред БНТ председателят на КЕВР Иван Иванов.

Ще има връщане на пари, но не под формата на средства, а чрез прихващане във фактурите, обясни Иван Иванов.

Става въпрос за 65 млн. надвзети от топлофикациите в страната заради разликата в цената на природния газ, която поевтиня със задна дата от август миналата година, но през последните 8 месеца отоплителен сезон тя беше фактурирана по високите си ставки.

Само "Топлофикация- София" е надвзела 48 млн. лева.

В следващите три дни всички топлофикационни дружества трябва да подадат своите отчети в КЕВР за това каква топлинна енергия и какво количество са произвели. На тази база в 7-седмичен срок от регулатора ще изчислят точно какви средства ще ни бъдат върнати.

За абонатите на прогнозен отчет, които са 94% от всички потребители, това ще стане в изравнителните сметки, които трябва да са готови в средата на юли. Има и нов срок за обжалване, който е в края на август.

“Когато сумата, която трябва да се възстанови е по-голяма от тази, която по начало е в изравнителната сметка, в следващата месечна прогнозна сметка топлофикациите трябва да се изчистят своето заплащане към крайните потребители”, каза още Иванов.

Заради съкратените срокове от столичната топлофикация призоваха абонатите да съдействат при засичането на топломерите.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

23293

2

Стефан

27.05 2020 в 02:27

Демек, ако имат да връщат за просто надписани сметки - също няма да ги връщат?

3000

1

Redd Bar

26.05 2020 в 23:16

Нама какво да казват, да връщат всичко последни 10 години каквото са взели, една вярна сметка няма на топлофикация, формули и кражби.