Цената на природния газ пада с над 9% за месец юни, реши КЕВР

Токът за бита ще поевтинее с около 0,5%

OFFNews 01 юни 2020 в 15:28 2519 0

Комисията за енергийно и водно регулиране на открито заседание днес утвърди цената на природния газ за юни в размер на 20,33 лв./MWh. Тази цена е с 9,04% или 2,02 лв./MWh по-ниска от действащата в момента, съобщи председателят на КЕВР Иван Иванов. 

В началото на март месец бе обявено, че от "Газпром" намаляват цената на газта с над 40%. Това дойде след антимонополното решение на Европейската комисия и двустранните преговори. Малко след това стана ясно, че новата ценова формула ще се прилага ретроактивно, която включва тази на петрола и на газа на няколко европейски хъба, считано от 5 август 2019 г. Малко по-късно стана ясно, че цената на газа за регулирания пазар ще се определя всеки месец.

Намалението в цената на руския природен газ за месец юни обаче няма да се отрази пряко върху крайните потребители, тъй като според нова Наредба за регулацията на цените, те ще се определят веднъж годишно. КЕВР реши този път да не променя цената на топлоенергията. Причините за това са, че не се изпълняват условията в новоприета Наредба за регулиране цената на топлинната енергия, която влезе в сила преди 10 дни, на 22 май 2020 г. 

"Самите причини за неизпълнение са основно три. На първо място през месец юни тези енергийни дружества не произвеждат топлинна енергия за отопление на битови потребители. На второ място - цената на природния газ бележи исторически и невиждан досега минимум, което ги прави без съществено влияние. На трето място - ако би трябвало да се започне такава процедура, ще се окаже, че евентуално нови изчислени цени биха действали не повече от 10 дни, защото процедурата, разписана в Наредба 5 изисква да се измине целият път през доклад, който да се разгледа от КЕВР, след това да се проведе открито заседание с топлофикационните", заяви председателят на енергийният регулатор. 

По-рано днес стана ясно, че държавният газов доставчик "Булгаргаз" внесе в енергийният регулатор много по-голямо от заявеното преди месец намаление на цената на природния газ за вътрешния пазар от 1 юни. Преди дни КЕВР обсъди предложението на "Булгаргаз" за утвърждаване на цената на природния газ за юни в размер на 21,97 лв./MWh или с 1,7% по-ниска от цената за май. 

В предложената цена се включва и компонента за компенсиране на разходи, произтичащи от наложени задължения към обществото по чл. 11а, ал. 2 от НРЦПГ, покриваща разходите на "Булгаргаз" ЕАД за съхранение на количества в подземното газово хранилище "Чирен" в изпълнение на задължения по Плана за действие при извънредни ситуации.

В цената на природния газ не са включени цени за достъп и пренос през газопреносната мрежа, определени по реда на Методиката за определяне на цени за достъп и пренос на природен газ през газопреносните мрежи, собственост на "Булгартрансгаз" ЕАД, които клиентите следва да заплащат на крайните снабдители.

Междувременно стана ясно, че и токът за бита ще поевтинее с около половин процент средно за страната от 1 юли. Иванов обясни, че намалението за "Енерго-Про" ще е с малко под 2%, а за "ЧЕЗ" - с 0,5%, като за потребителите на "EVN" ще има поскъпване с 0,15%.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови