Ще подбие ли вносът на работници заплатите у нас

Мая Младенова 30 май 2024 в 11:43 3947 3

Красимир Дачев

Снимка Екранна снимка

Красимир Дачев

Защо има остър недостиг на хора на пазара на труда, произвеждат ли учебните заведения бъдещи безработни и ще доведе ли вносът на работници от източни страни до подбиване а заплатите у нас?

Тези теми коментира в сутрешния блок на Нова телевизия зам.-председателят на УС на Българската търговско-промишлена палата Красимир Дачев.

Според него няма как България да стои встрани от световните тенденции и да не внася по-евтина работна ръка от страни като Индия и Китай.

Той не коментира директно дали това не подбива заплатите у нас, тъй като според него така или иначе за свободните работни позиции тук не се намират кадри. Освен това излизало скъпо, например, за обект в Свищов да се вземат хора от Пловдив, Плевен, Шумен, на които да се плаща и транспорт, и жилище, докато индийците живеят в работно общежитие, говорят и английски, и са доволни от заработеното тук, каза предприемачът.

Най-остър бил недостигът на специалисти средно ниво с квалификация за работа с машини, апаратура и пр.

"В България работещите са по 3 млн. Като махнем администрациите и непроизводствената сфера, едва ли ще се съберат над 2 млн. А недостигът е от 280 хил. След две години ще станат 800 хил.", заяви Дачев.

Той се оплака от липса на връзка с Агенцията по заетостта, чийто председател имал приемен ден само последния четвъртък от месеца, а телефонът рядко се вдига.

"Много хора в активна възраст не искат да работят, защото са се закачили например за привидно болни. У нас сега не работят само тези, които не искат. Всеки стои до майка си и баща си до преклонна възраст, вместо на 18 да излиза от вкъщи и да работи", коментира още Красимир Дачев.

На въпрос не би ли наел работник от ЕС, например румънец, вместо индиец, той отговори, че заплатата е част от уравнението, "но просто няма хора", а и "по-лесно ще се разбера с един, който говори английски, отколкото с говорещ румънски". По думите му няма заплата под 2000 лева, но не уточни преди или след облагане.

У нас кадрите излизат от училище и от университета без подготовка и не им се работи. Бъдещето на секретарките, завършилите икономика и право, е много голямо. Над 80% от желаната специалност психология после ще търсят друга реализация", заключи бизнесменът.

    Мая Младенова

    Мая Младенова e журналист, редактор и преводач. Започва кариерата си преди близо 20 години във вестникарството. Заместник главен редактор на OFFNews от 2012 г. Пише за медии, политика и др.

    Най-важното
    Всички новини
    Най-четени Най-нови
    За писането на коментар е необходима регистрация.
    Моля, регистрирайте се от TУК!
    Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

    17439

    3

    мнение от IP

    30.05 2024 в 14:48

    Как пък само в България на българите не им се работи...А навсякъде другаде се оказва, че им се работи...Дали все пак не зависи основно от заплатите?

    -885

    2

    nms

    30.05 2024 в 14:45

    Световните тенденции са да си карат роби, свикнали да живеят в дупки и да им се плаща минимума.
    Цялата миграция е организирана от такива боклуци робовладелци, хвърлят всички държави в мизерия и престъпност само и само да има кой да им бачка за жълти стотинки

    10935

    1

    borisboris

    30.05 2024 в 14:16

    Бахти цървула!
     
    X

    Русия търси разкол в българската църква, за да бъде избран проруски патриарх