Росатом държи 67% от строителството на АЕЦ в света

OFFNews Последна промяна на 05 юли 2018 в 13:43 1598 0

Руската корпорация „Росатом“ държи 67% от световния пазар на строителство на АЕЦ. Това заяви генералният директор Алексей Лихачов на среща с руския министър-председател Дмитрий Медведев.

Държавната корпорация продължава активно да работи и очаква в близко бъдеще да сключи договори за строителство на атомни електроцентрали с нови страни, подчерта Лихачов. По думите му, към момента поръчковият портфейл на „Росатом“ възлиза на повече от 133 млрд. долара.

„Към днешна дата в поръчковия си портфейл имаме договори и междуправителствени споразумения за 35 енергоблока. В последно време бе постигнато споразумение за изграждане на два големи атомни блока в Узбекистан, каза още Лихачов.

През 2017 г. „Росатом“ е изпълнила на 100% поръчките си и държавната програма и дори е поставила рекорд по производство на електроенергия - почти 203 млрд. киловатчаса, което е най-голямата количество електроенергия, произвеждано от АЕЦ в новата история на Русия.

Лихачов е убеден, че абсолютният рекорд по производство на ядрена енергия от Съветския съюз – 213 млрд. киловатчаса, е постижим в краткосрочен план.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови