Пак спират шести блок на АЕЦ Козлодуй заради теч на топлоносител

OFFNews 13 април 2023 в 19:57 2855 2

Първа атомна
АЕЦ Козлодуй.

На 15 април 2023 г. шести блок на АЕЦ „Козлодуй” ще бъде спрян за изпълнение на планирани превантивни дейности, свързани с индикации за пропуск на топлоносител, съобщават от Първа атомна.

Периодът на спирането е съобразен с наличието на достатъчно електроенергия в енергийната система на страната в това време на годината, уточняват от най-големия производител на ток у нас.

Онлайн изданието "Медиапул" обаче припомня, че шести блок се спира вече за трети път в рамките на пет месеца и то след планов ремонт като причината е същата като последния път - профилактика и ремонт на същия теч от тръба на парогенератор на мощността.

От ядрената централа не съобщават колко дълго може да продължат "планираните превантивни дейности". Според ядрени експерти затапване на такъв теч отнема минимум седмица.

В същото време в края на април принципно за годишен планов ремонт и презареждане със свежо ядрено гориво трябва да бъде спрян другият реактор. Запознати твърдят, че ако оправянето на проблемът с теча на VІ блок продължи по-дълго от обичайното, е възможно да се намали мощността на V блок, за да се отложи неговото спиране за рехабилитация и смяна на една четвърт от горивото му, каквато е процедурата, пише Медиапул.

На 1 декември 2022 г ядреният оператор съобщи за установен пропуск на топлоносител от първи към втори контур, който се следи и при необходимост VІ блок ще бъде спрян. Това стана месец, след като мощността бе спряна на 30 октомври само часове след пускането ѝ след планов ремонт и презареждане със свежо ядрено гориво. Тогава реакторът остана извън строя седмица, заради изтичане на водород от охладителната система на генератора.

Виж още за:
Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
X

Топлофикация подари 200 милиона на Ковачки