ООН отчита рязко поевтиняване на храните по света заради Covid-19 и ценовия спад на петрола

OFFNews 02 април 2020 в 16:12 2164 0

През март световните цени на храните се понижиха рязко и това се дължи на малкото търсене свързано с пандемията от коронавирус, както и от срива на петролните цени, съобщи агенцията за храните на ООН, предаде Ройтерс.

Ценовият индекс на Организацията по прехрана и земеделие (FAO) към ООН, който измерва месечните промени в цените на кошница от стоки, включваща зърнени култури, маслодайни растения, млечни продукти, месо и захар, се понижи през март с 4,3% спрямо февруари до ниво от 172,2 пункта.

"Спадът на цените до голяма степен се обуславя от факторите, свързани с търсенето, а не с предлагането. Факторите на търсенето се влияят от все по-влошаващите се икономически перспективи", посочи пред Ройтерс старшият икономист на FAO Абдулреза Аббасиан.

В рамките на месец най-голямо понижение от 19,1% бележи индексът на FAO за цената на захарта. Понижението е предизвикано от намаленото потребление, което е свързано с наложената карантина и блокада в голяма част от държавите заради COVID-19. Ниското търсене от производителите на етанол заради поевтиняването на суровия петрол също води до спад на цените. 

Ценовият индекс на растителното масло се понижи през март с 12% спрямо предходния месец в резултат на падащите цени на палмовото масло, което е свързано с понижаване на цените на рафинираните петролни минерални масла и нарастващата несигурност относно въздействието на коронавируса върху пазара.

"Цените на петрола спаднаха с над 50% през изминалия месец, което предизвика голямо въздействие в посока надолу върху био-горивата, които са важен източник на търсене на пазарите на захар и растителни масла", коментира пред Ройтерс анализаторът на FAO Питър Тойнес.

Млечните продукти са със спад на индекса с 3%, които е обусловен от намаляването на котировките и забавянето на глобалното търсене на вноса на обезмаслено и пълномаслено мляко на прах. Индексът на месото спадна по-скромно с 0,6%, посочва агенцията за храните на ООН.

Индексът на цените на зърнените култури се понижи през март с 1,9%, но цените на ориза нарастват за трети пореден месец в резултат на трупането на запаси поради притесненията на потребителите за пандемията, както и информацията, че Виетнам може да въведе забрана за износа на ориз. FAO обаче допълни, че Виетнам са омаловажили подобни информации.

В същото време Организацията по прехрана и земеделие към ООН повиши леко своите оценки за производството на зърнени култури в световен мащаб, и тяхната прогноза са за реколта на обща стойност около 2,721 милиарда тона за 2019 г. в сравнение с предходна прогноза от 2,719 милиарда или с 2,4% по-голяма от реколтата през 2018 г.

За 2020 г. прогнозата на FAO за световното производство на пшенични култури остава непроменена на 763 милиона тона, което е близо до рекордното ниво за миналата година.

"Това, съчетано с множество налични запаси, ще помогне за предпазване на хранителните пазари от смут по време на бурята с коронавирус“, прогнозира FAO.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови