Николай Вълканов: Връщането на контрола на Капитан Андреево е постижение в сектор Земеделие

БАБХ и Агенцията по горите можеха да минат към Министерски съвет по-рано, смята управителят на неправителствената организация Интелиагро

OFFNews 07 юли 2022 в 14:28 895 0

Граничен пункт

Снимка https://stmost.info/

Граничен пункт

От свършеното в сектор "Земеделие" определено трябва да се отчете работата на правителството по възстановяването на контрола на ГКПП "Капитан Андреево", каза управителят на неправителствената организация "Интелиагро" Николай Вълканов в интервю за БНР.

"Това е посоката, в която трябва задължително да се продължи, това е външна граница на Европейския съюз и няма защо да се правят на луди предишните управляващи. Това със сигурност е било една от причините и за забавянето на влизането на България в Шенген, не може да има такова безконтролно преминаване на границата", каза той, като отбеляза, че сега може да се продължи и със "златния гьол".

Заради работата си по прекратяване на дейността на частната лаборатория "Евролаб 2011" по фитосанитарния контрол на границата, зам.-министърът на земеделието Иван Христанов от квотата на "Продължаваме промяната" вече се движи с охрана от НСО след отправени заплахи към него. Той е получил и предложение за подкуп от 500 хил. лв. месечно, за да не пипа установената схема. За опит за корупция чрез бившия директор на Българската агенция по храните (БАБХ) Пламен Моллов съобщи и настоящият шеф на агенцията проф. Христо Даскалов. В началото на юни държавата прекрати договора с "Евролаб" 2011 и вече БАБХ, а не частна фирма, извършва контрола при внос през Капитан Андреево, а парите, които годишно възлизат на 50-100 милиона лева, са пренасочени към държавния бюджет.

Според Николай Вълканов планираното отделяне на БАБХ от Министерството на земеделието и храните и прехвърлянето ѝ на отговорност на Министерски съвет е могло да се случи по-рано, макар че това не би било най-определящото за работата ѝ.

"Може би на структурно ниво нещата там са нарушени, вероятно вътре има твърде много зависимости и чисто административното изкарване от едно министерство към прякото разпореждане на министър-председателя не знам дали би дало тези резултати, на които се надява водещата политическа партия», каза експертът.

Сред постиженията на правителството Вълканов отбеляза изпращането на Стратегическия план за земеделието в Брюксел, въпреки слабостите му. По този план България трябва да получи 14 милиарна от ЕС през следващия програмен период.

По думите му пред БНР "една от негласните насоки към Стратегическия план е била да се запази статуквото от предходните 7 години, което е достатъчно лош знак".

Анализаторът отбелязва, че в земеделието е можело да се постигне много повече, но уточни, че все пак 6 месеца управление на кабинета в оставка е доста кратък период.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови