Може ли застраховката 'Гражданска отговорност' да поскъпне до 800 лева?

OFFNews Последна промяна на 23 август 2018 в 09:52 10906 4

Нина Колчакова

Обезщетенията, изплащани от застрахователите по "Гражданска отговорност, надминават приходите. В последно време темповете на изплащане на застраховки са много високи.

Това коментира в предаването "Здравей България" главният секретар на Асоциацията на българските застрахователи Нина Колчакова.

Тя припомни скорошен доклад на КФН, който също потвърди, че секторът е недофинансиран. Комисията предположи, че би следвало този вид застраховки да поскъпнат. Към момента тя е около 200 лева годишно.

В публичното пространство бе лансирана тезата, че е възможно застраховката да достигне 800 лева и дори повече. Според Нина Колчакова обаче толкова рязък скок в цената би довел до там, че хората масово няма да сключват полицата.

Към края на миналата година недостигът приходите и изплатените премии е 60 млн. лева, а тази година се очертава да е още по-голям. Според Нина Колчакова това, отчасти, се дължи на решение на Върховния касационен съд (ВКС), разширило кръга на хора, които могат да търсят обезщетение при загинал на пътя. Досега се плащаше на най-близкия кръг роднини – съпрузи и деца, а сега обезщетение може да търсят братя и сестри, баби и дядовци, внуци и всеки, който може да докаже емоционална връзка със загиналия човек. "Досега се плащаше на до 2,5 лица, а сега мисля, че ще станат между 2,5 до 4,5 лица. Дупката ще стане между 800 млн. и 1,3 млрд. лева", изчисли Колчакова. Все още обаче няма достатъчно съдебна практика, за да може да се каже колко трябва да се увеличат премиите по застраховките, за да се компенсират застрахователите.

При това положение главният секретар на Асациацията на застрахователите вижда два пътя – увеличение на "Гражданска отговорност" или ограничаване на размера на обезщетението. Според Колчакова голямо увеличение в цената не може да има, защото хората ще престанат да сключват "Гражданска отговорност". Колкото до ограничаването на обезщетенията, тя смята, че българските съдилища дават много по-големи обезщетения, "в пъти повече", отколкото е европейската практика. 

Застрахователният експерт потвърди и друга информация, която бе посочена като проблем за сектора лично от премиера: в Румъния има много коли с българска регистрация, застраховани в България заради по-ниската цена на "Гражданска отговорност", както и някои други данъци. По думите на Бойко Борисов 42% от катастрофите на румънски шофьори са всъщност направени с коли с български застраховки. Сега Колчакова заяви, че имало много такива случаи в Италия. 

„Факт е, че в Румъния циркулират много автомобили с българска регистрация, които са собственост на румънци. Те задържат българските табели на автомобилите, които купуват от нас, заради по-ниската цена на „Гражданската отговорност”, но и заради различни екологични такси. Карат така не само в Румъния, но и в Италия. Изключително много са щетите по „Гражданска отговорност” от случаи в Италия, извършени от румънци с коли с български регистрационни табели”, обясни Колчакова.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

6005

3

bushe

23.08 2018 в 12:00

алчни застрахователи....

10372

2

elbarbudo

23.08 2018 в 11:59

Не само може, ами и ще поскъпне.

15414

1

Hihi1981

23.08 2018 в 10:00

Когато прибирате парите на румънците не ривете!??А после....