МФ проверява сигнал за злоупотреба в Агенция ''Митници''

Ружа Райчева 01 март 2024 в 12:59 5246 1

Асен Василев

Снимка БГНЕС/Ралица Белчева

Асен Василев

Министерството на финансите (МФ) ще провери сигнал за злоупотреби от страна на Агенция "Митници". Става дума за стоки, допуснати в България в нарушение на икономическите санкции, наложени от ЕС върху Руската федерация. 

Това съобщи вицепремиерът и финансов министър Асен Василев по време на парламентарен контрол в Народното събрание.

Климент Шопов от “Възраждане” поиска от Василев информация по сигнал на служител на “Митници Бургас” за допуснато нарушение на икономическите санкции срещу Русия. Според “Възраждане” въпросният служител е бил “наказан”, като със заповед от Агенция “Митници” е бил командирован на ГКПП "Дуранкулак" за шест месеца.

Асен Василев обясни, че става въпрос за стоки, внесени на територията на Европейския съюз (ЕС) през Литва, което значи, че България не е първата входна точка.

Финансовият министър посочи, че на българските митници са били подадени същите кодове като тези, обмитени на територията на Литва. Въпросните кодове не са в забранителния санкционен списък на ЕС, уточни Асен Василев.

Българските митнически служители се усъмнили, че кодовете не отговарят реално на стоката, затова стоките не са били допуснати в България и ЕС.

“Предстои да се провери от Министерството на финансите дали това решение е резонно - тези стоки да напуснат България”, каза Асен Василев.

А по твърдението, че служителят на “Митници Бургас” е бил “наказан” с командировка в Дуранкулак, министърът разясни, че за 2023 г. общо 250 служители са били изпратени на различни митнически пунктове, което е стандартна ротация.

Инспекторатът към МФ ще провери казуса, за да не влиза министерството в конфликт с Агенция “Митници”, каза още вицепремиерът Асен Василев.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

605

1

avitohol

01.03 2024 в 13:41

Ахаха Василев си все приятелчето шеф на Агенция Митници Тонев за консултант, който пък е приятел на шефа на Бургаската митница Валери Стефанов. Ще проверят на баба ми муките. Валерката пък си е отпуска поне за 6 месеца още от нова година.
 
X

Мистерии в Хераклея Синтика