Корейци правят електромобили във Варна

OFFNews 02 ноември 2011 в 10:42 3248 0

Hyundai
Hyundai

Голяма корейска компания преговаря за производство на електрически автомобили във Варна.

Това съобщи посланикът на Южна Корея Чън Би-хо, който е на посещение във Варна заедно с директора на Корейската агенция за насърчаване на инвестициите.

Идеята е първоначално колите само да бъдат сглобявани у нас, а по-късно ще започне и производството им. Предстоят и разговори за евентуалното участие на корейски фирми в концесионирането на пристанище Варна. Корейският посланик не уточни за коя компания става въпрос, но обясни, че в момента се водят разговори с евентуални партньори, а представители на фирмата вече са били на посещение във Варна още през март.

Неофициално се разбра, че става въпрос за Hyundai, които тази година представиха първия си електромобил. Вече има и концептуален модел за производството на електроколи и с марката Kia, която е също под шапката на "Хюндай мотор груп". Корейски компании имат интерес за участие в концесионирането или публично-частното партньорство за пристанищата във Варна и Бургас. Но засега се очаква да излязат условията на правителството за концесията на порта в морската столица. Преди около месец министърът на икономиката и енергетиката Трайчо Трайков съобщи, че заводът на "Литекс Моторс" в Ловеч от следващата пролет ще има базата и технологията за производството на първите серийни електромобили.  

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
X

Подкастът на OFFNews